Judeţele la raport în banking. Cât de puternic financiar bancar este judeţul Cluj. Este al doilea cel mai creditat judeţ de către bănci, după Bucureşti-Ilfov, şi pe podium în topul depozitelor

Autor: Mircea Nica 21.11.2020

♦ În Cluj îşi are sediul Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active din România ♦ Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei în lei şi valută în judeţul Cluj în 9 luni din 2020 a ajuns la 8,7 mld. lei, în timp ce nivelul depozitelor populaţiei în aceeaşi perioadă era de 7,1 mld. lei ♦ Soldul creditelor acordate de bănci companiilor în lei şi valută în 9 luni din 2020 era de 5,8 mld. lei, în timp ce soldul depozitelor companiilor în lei şi valută ajungea la 867 mil. lei.

Judeţul Cluj, capitala neoficială a regiunii Transilvania, se află printre cele mai puternice judeţe din România din punct de vedere financiar-bancar, cu un sold al creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor, în lei şi valută, de 14,5 mld. lei la finalul primelor nouă luni din 2020, în creştere cu 4,3% faţă de 2019, în timp ce depozitele pe segmentul retail şi corporate, în lei şi valută, totalizau în septembrie 7,9 mld. lei, cu 8,6% mai mult faţă de finalul primelor nouă luni din 2019, potrivit datelor BNR.

Cluj este al doilea cel mai creditat judeţ de către bănci, după Bucureşti-Ilfov. Şi la depozite, Clujul este pe podium. O caracteristică importantă pe care o prezintă judeţul Cluj este faptul că sediul Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din sistem după active, se află în Cluj.