Tragedie la Piatra Neamţ: 10 persoane şi-au pierdut viaţa şi 7 se află în stare critică după un incendiu la Spitalul Judeţean Neamţ. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Suntem toţi vinovaţi în această ţară, nu doar sistemul medical şi autorităţile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală.“

Ziarul Financiar 16.11.2020

Sâmbătă seara, în jurul orei 18.30, un incendiu puternic a izbucnit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Neamţ, în urma căruia 10 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 7 se află în stare critică, inclusiv medicul de gardă de la ATI, care a fost transportat de urgenţă în Belgia.

Procurorii Parchetului General au început cercetările în secţia ATI. Procurorul general Gabriela Scutea a declarat că mai multe probe sunt compromise, însă din ceea ce se poate folosi şi în baza altor expertize se va stabili ce s-a întâmplat. În prezent, ancheta este încă în desfăşurare. „Au fost lucrări de construcţie, acolo au fost mutaţi pacienţii de la Secţia ATI de la etajul trei, la etajul doi. Este clar că nu au avut niciun fel de aviz din partea DSP. Dar, repet, este o anchetă în curs, care este preluată de Parchetul General“, a declarat duminică seară premierul Ludovic Orban.

Imediat după tragedie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că toată lumea este vinovată pentru ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ şi a anunţat o reevaluare urgentă a întregului sistem medical românesc.

„Pentru situaţia de peste 30 de ani şi pentru autorităţile locale şi pentru neimplicare, cred că suntem toţi vinovaţi în această ţară, nu doar sistemul medical şi autorităţile locale, pentru că am acceptat timp de 30 de ani să trăim într-o astfel de situaţie medicală“, a declarat ministrul Tătaru la Leţcani.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit ISU, aceasta nefiind actualizată în ultimii 30 de ani.

Reacţiile nu au întârziat să apară în presa străină. Reuters, BBC, Associated Press, Euronews şi mulţi alţii, au relatat rând pe rând despre incendiul în care 10 pacienţi au murit, pe care îl numesc „cea mai mare tragedie de la dezastrul din Colectiv“.