ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Darie, cofondator Atelierul de Tarte: Anul acesta cifra de afaceri va fi probabil la nivelul din 2019, dar profitabilitatea va fi cu siguranţă afectată, în cel mai fericit caz vom fi la 60%

Autor: Miruna Diaconu 17.11.2020

♦ Radu Darie a pornit în septembrie 2016 businessul Atelierul de Tarte din Bucureşti, alături de asociatul său Dragoş Blănariu ♦ Antreprenorul spune că a primit oferte pentru cumpărarea businessului, dar nu consideră că este un moment oportun pentru a vinde.

Radu Darie, cofondator Atelierul de Tarte, spune că anul acesta a reuşit să se replieze şi să îşi concentreze atenţia pe vânzările din online. De aceea, cifra de afaceri va fi la nivelul anului trecut, dar profitabilitatea va fi afectată, în sensul în care în cel mai optimist scenariu va încheia anul acesta cu un profit net la circa 60% faţă de cel de anul trecut. Compania a avut în 2019 afaceri de 3,8 mil. lei, plus 42% şi profit net de 730.000 de lei, plus 38%.

„Cifra de afaceri probabil va fi la nivelul lui 2019, profitabilitatea va fi cu siguranţă afectată, în cel mai fericit caz vom fi la 60% faţă de profitul net de anul trecut, dar nu cred. Ca antreprenor, în momente de panică generală, dacă te opreşti, poţi să fii în siguranţă într-un timp scurt, dar trebuie să analizezi multe scenarii, ce se va întâmpla pe termen scurt, dar şi lung“, spune Radu Darie, cofondator Atelierul de Tarte, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

În prezent, antreprenorul îşi concentrează atenţia asupra conceptului de vânzare online prin cât mai multe canale, atât prin intermediul site-ului propriu, cât şi cu ajutorul platformelor de livrare la domiciliu. Locaţia în care îşi desfăşoară activitatea în prezent Atelierul de Tarte nu este foarte mare, astfel că are o capacitate de 40 de persoane în condiţii normal de funcţionare.

„Când ai o echipă de 20 de persoane este foarte greu să rulezi un număr limitat de locuri în aşa fel încât businessul să fie profitabil, să susţină cheltuielile şi investiţiile.“

„De aceea, în momentul în care a apărut primul operator online de livrări la domiciliu, am zis că vrem să facem asta, chiar dacă atunci exista o oarecare reticenţă faţă de acest canal de vânzare“, explică Radu Darie.

Mare parte din businessul online al Atelierului de Tarte este susţinut de parteneriatele cu operatorii din zona de livrări la domiciliu. Totuşi, antreprenorul spune că vrea să se concentreze mai mult pe site-ul propriu pentru a creşte această linie de business.

Promovarea  brandului Atelierul de Tarte se face mai mult în zona reţelelor de socializare, spune Radu Darie, din perspectiva faptului că businessul pe care îl conduce se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani.

Anul trecut, proprietarii Atelierului de Tarte au primit o ofertă cu privire la cumpărarea businessului, dar cei doi antreprenori consideră că nu este momentul pentru a vinde. Totuşi, în circa 4-5 ani se gândesc că poate se vor aşeza la o masă luând decizia de a face acest pas.

„Am stat la masă cu câţiva amici care erau interesaţi în momentul acesta de cumpărarea brandului. Nu am finalizat discuţiile, au fost mai mult de tatonare. La momentul acela, atât eu, cât şi partenerul meu Dragoş, ne-am dat seama că businessul este cât de cât matur, ne-am dat seama că am pus un punct pe hartă şi am creat un brand“, precizează Radu Darie.

Radu Darie a pornit în septembrie 2016 businessul Atelierul de Tarte din Bucureşti, alături de asociatul său Dragoş Blănariu.

Totodată, antreprenorul spune că încă nu se gândeşte să extindă businessul şi în alte oraşe, ba chiar anul acesta a refuzat două cereri de franciză, deoarece e mult mai greu de controlat.

„Pe partea de dezvoltare este interesant din punct de vedere financiar, dar trebuie să îşi asumi anumite riscuri şi să fii realist în ceea ce îţi propui şi să conştientizezi într-un fel sau altul dacă businessul tău poate fi mulat sau poate fi extrapolat“, explică Radu Darie.

Conceptul Atelierului de Tarte se pliază foarte bine pentru intervalul de prânz, de aceea în luna decembrie, cei doi proprietari vor mai deschide o bucătărie în zona industrială Apaca. Noua bucătărie va fi mai mult concentrată pe a deservi partea de online.