WABAG, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul apei: În România apa este o resursă abundentă, dar tratarea acesteia nu este considerată o prioritate, deşi are impact asupra calităţii vieţii.

Ziarul Financiar 16.11.2020

Articol cu conţinut publicitar

Deşi tratarea apei este importantă pentru protejarea mediului înconjurător, apa netratată, fie de provenienţă menajeră sau industrială, ajungând în pânza freatică sau în râuri, iar unele substanţe din componenţa dăunând mediului, acest subiect nu se află printre priorităţile de mediu în România, consideră Paul Adam, Business Developer WABAG Water Services, unul dintre liderii de piaţă din domeniul tratării apei şi a apei uzate industriale.

Acest lucru se întâmplă deşi tratarea apelor uzate este, în acest moment, o obligaţie legală atât în cazul anumitor municipalităţi din România, cât şi pentru companiile care folosesc apă în procesul de producţie, iar evacuarea apelor uzate fără o tratare prealabilă poate avea un impact negativ asupra mediului. Mai mult, nămolul, ca produs secundar rezultat din tratarea apei uzate, poate fi convertit în biogaz, care generează energie.

„Tratarea apelor uzate rămâne o temă absentă de pe agenda publică, mai ales în ţările în care apa constituie o resursă abundentă, aşa cum este şi cazul României. Situaţia tratării apelor uzate este însă relevantă atât pentru gradul de dezvoltare al ţării (ideal este ca o pondere cât mai mare a gospodăriilor să fie conectate la sisteme de colectare şi epurare a apelor uzate) cât şi direct pentru calitatea vieţii şi a apei din ţară”, spune Paul Adam.

Compania WABAG, cu prezenţă în Europa, Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, are mai multe proiecte în derulare pentru reabilitarea sau construirea unor staţii de epurare din România pentru companii precum PepsiCo, Philip Morris, GreenFiber sau Clean Tech International. Compania deţine in portofoliu, atât contracte de construire sau reabilitare, cât şi de mentenanţă sau alte servicii ulterioare, cum ar fi gestionarea relaţiilor cu autorităţile şi asigurarea conformităţii proiectelor cu legislaţia în vigoare.

„Lucrăm preponderent cu multinaţionale, în principal datorită faptului că tratarea apelor uzate este adresată mult mai serios în alte ţări, unde există atât amenzi mai mari în cazul nerespectării prevederilor cât şi un set de bune practici pe care companiile străine le importă pe teritoriul nostru. Pentru clieţii săi, WABAG poate oferi servicii complete pentru proiectele de tratare a apelor uzate, de la identificarea unor surse de finanţare la proiectare, construcţie, operare şi mentenanţă. În prezent, staţiile pe care noi le construim sunt complet automatizate, însă o minimă prezenţă umană este mereu recomandată pentru a putea superviza procesele şi a efectua anumite ajustări”, mai spune Paul Adam.

WABAG are în România peste 100 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape 50 de milioane de lei în 2019.

Compania asigură servicii pentru clienţi din diferite industrii precum cea alimentara, cea a tutunului, a productiei de petrol si gaze naturale, metalurgică sau chimică: „Cu cât proiectele sunt mai complexe, cu atât compania poate excela mai uşor şi dovedi expertiza. Având în vedere experienţa de peste 90 de ani de care dispunem, putem trata orice fel de apă, pentru orice industrie, oferind soluţii personalizate”, a mai spus Paul Adam.

De asemenea, pe lângă lucrările menţionate de construire si reabilitare, compania are în plan execuţia unor proiecte noi, de tip greenfield, pentru clienţii interesaţi de a investi in noi facilităţi de producţie, şi care necesita staţii de epurare a apei pentru a li se elibera Autorizaţia de Construire de către autorităţi.

În acest moment, piaţa tratării apelor uzate este într-o stagnare, în cea mai mare parte din cauza perioadei dificile pentru mediul de business, însă piaţa va cunoaşte din nou o creştere în viitor: „Chiar dacă, la acest moment, piaţa tratării apelor uzate pare să stagneze, atât din punct de vedere legislativ cât şi tehnic întrucât ne aflăm într-un moment delicat pentru mediul de afaceri şi industrie, există semne că în viitor lucrurile se vor schimba şi sectorul se va dezvolta.”

Într-un raport al Forumului Economic Mondial din ianuarie 2020 despre locurile de muncă de mâine, continuă el, unul dintre sectoarele cu potenţial mare de dezvoltare în viitor a fost identificat drept fiind cel al economiei verzi: „În cadrul acestui sector una dintre profesiile despre care se consideră că se vor dezvolta este cea a ingineriei din domeniul apelor şi al apelor uzate. Acest lucru arată că avem de a face cu un domeniu a cărui importanţă va creşte semnificativ în următoarea perioadă, şi care va necesita investiţii din ce în ce mai mari din partea anumitor sectoare industriale.