# Şi eu sunt sistemul sanitar

Autor: Dragos Damian 16.11.2020

Motto: “Cred ca suntem toti vinovati in aceasta tara”, Nelu Tataru

Aceasta opinie este pentru oamenii de afaceri din Romania.

Ceea ce s-a intamplat la Piatra Neamt, chiar daca probabil a pornit de la o defectiune banala, este rezultatul anilor de politizare ai sistemului spitalicesc, care au generat nepasare, indolenta, incompetenta. Dar mai ales, furt fara limite si fara rusine.

Cand ai 40, poate chiar 50 de miliarde pe mana si nu dai socoteala nimanui – nici un audit substantial, nicodata, la CNAS - esti in scenariul ideal.

Se construiesc sectii noi in spitale sau se fac reparatii de zeci de milioane dupa care se asteapta luni de zile pentru a se obtine autorizatii care nu sunt date din cauza dramoletelor politice.

Se fura la licitatii, continua sa se cumpere inutil medicamente scumpe si sa se faca licitatii exact inainte sa apara medicamentul ieftin.

Se cumpara aparatura medicala scumpa, cu dedicatie, prin furnizori de partid, care apoi sta in cutii, nedesfacuta, pentru ca nu exista personal pentru instalare, daramite deservire.

Se fura in IT: se cumpara platforme si aplicatii care nu permit interconectarea spitalelor intr-o retea nationala spre a avea o imagine asupra pacientilor, consumurilor, costurilor – in fond, lipsa se informatie este camuflajul ideal pentru a se fura.

Unicul instrument de control, cardul de sanatate, a fost redus la tacere, trecut in offline.

Sunt contractate servicii de gen paza, catering, curatenie, pe criteriul “colegului de partid”, sunt numiti manageri de orice nivel strict pe criterii politice.

Directorii de spitale, sefii de sectii, profesorii universitari, toti sunt afiliati politic si devin mici zei care iau decizii ce tin doar de directiile politice care li se traseaza si de capatuiala proprie. Sa ai o functie in sistemul spitalicesc este ca si cum l-ai prinde pe Dumnezeu de picior.

Nu exista zona a sistemului spitalicesc in care sa nu se fi inventat un sistem de sifonare de bani. Iar pandemia de anul acesta a venit ca o mana cereasca, o sursa neasteptata de furt din masti, dezinfectanti, echipamente, testari, etc.

Dupa Piatra Neamt vor fi chemati la televizor si in presa politicieni, fosti si actuali sefi de institutii cu atributii in sistemul sanitar, diversi fosti si actuali directori de spitale sau lideri de opinie medicala, aceeasi care au condus si conduc sistemul de ani de zile. “Specialistii”. Ei vor spune ca ceea ce s-a intamplat este vina “celuilalt”, ca “celalalt” a furat. Sau reafirma ce stie toata lumea, pacientii sunt nemultumiti. Si sustin ca medicii pleaca in strainatate pentru ca nu au posibilitati de dezvoltare profesionala. Si concluzioneaza cerand reforme urgente ale sistemului spitalicesc, pe care ei l-au condus in ultimii 10-20 de ani.

Victimele imediate ale acestui furt aproape calificat nu sunt pacientii, cum s-ar putea crede. De fapt, victimele sunt medicii care practica medicina la capataiul bolnavului, cei care sunt obligati sa se adapteze la un sistem distopic pe care nu si l-au dorit, nu le place si in care n-ai sansa sa faci performanta. Vorbiti cu un medic obisnuit din spital, de retea, sau cu un medic de familie, fara functii administrative si fara back-up politic, veti intelege prin ce trec.

De vina la Piatra Neamt va fi, desigur, injectomatul, care nu a performat in specificatii. Sau cel care i-a facut revizia, sau lipsa unei hartii cu trei stampile sau, cazul ideal, un scurt-circuit.

Ca oameni de afaceri, ne mintim cu totii daca credem ca lucrurile vor merge mai bine. Ne anesteziem daca vom crede ca plata contributiei la sanatate este dovada ca suntem cetateni sau companii responsabile. Credem ca dupa cate o tragedie, daca ne mobilizam sa strangem bani sa ajutam, putem dormi linistiti. Privim in complicitate cum se scurg banii dintr-un sistem care demult nu mai vindeca. Si da, fiecare spaga data pentru un serviciu prestat catre un spital, fiecare contract castigat folosing conexiuni politice si fiecare scutire de la plata contributiei de sanatate, reprezinta cate o caramida in plus la politizarea sistemului se sanatate.

Domnilor oameni de afaceri, a spus bine in seara de 14 noiembrie Nelu Tataru, ca toti suntem vinovati, acelasi lucru il putem spune si noi, in alte cuvinte: “Si eu sunt sistemul sanitar”.