Şeful Orange vrea crearea unui nou campion în Europa, care să deţină aproape toată infrastructura de telecomunicaţii a continentului

Autor: Eduard Ivanovici 16.11.2020

Grupul francez Orange sugerează că ar putea încheia o serie de parteneriate, creând astfel un nou campion european al industriei telecom, transmite Financial Times.

CEO-ul Stéphane Richard a declarat că ia în considerare un viitor în care cele 59.000 de turnuri de telefonie ale companiei s-ar asocia cu Vodafone sau Deutsche Telekom. 

În ultimul timp, viitorul turnurilor de telefonie mobilă a devenit un subiect fierbinte pentru operatorii europeni, care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce prieşte finanţarea investiţiilor pentru reţelele 5G.  Totodată, marile fonduri de infrastructură – precum grupul spaniol Cellnex – au continuat să cumpere turnuri de telefonie mobilă pe teritoriul continentului.

De când a fost fondată în 2015, compania Cellnex, cu sediul în Barcelona, a cumpărat turnuri ale unor companii precum Arqiva din Marea Britanie, NOS din Portugalia, Sunrise din Elveţia şi Iliad din Franţa, construindu-şi astfel un business cu o capitalizare de piaţă de 26,4 miliarde de euro.

Pe lângă divizia dedicată turnurilor, Orange caută să îşi diversifice abordarea de-a lungul continentului. Luna aceasta, Orange România a preluat Romtelecom, divizia de servicii fixe a grupului Telekom România, într-o afacere de aproape 500 de milioane de euro. În plus, Stéphane Richard a numit Belgia şi Spania drept următoarele ţări în care s-ar finaliza un acord similar.

Între timp, Deutsche Telekom se pregăteşte să devină un business de 100 de miliarde de euro, a declarat săptămâna trecută CEO-ul Tim Hoettges, după ce veniturile grupului german au înregistrat o creştere de 31,9% şi au ajuns la 26,4 miliarde de euro în T3.