Ministerul Fondurilor Europene: program de 750 mil. euro pentru dezvoltarea serviciilor sociale

Autor: Ramona Cornea 17.11.2020

„Scopul nostru este să avem funcţionale circa 2.000 de centre de asistenţă medico-socială pentru spaţiul rural. Intenţionăm să finanţăm 1.000 de asistenţi sociali, 1.000 de tehnicieni în asistenţă socială, 500 de asistenţi medicali comunitari şi 500 de consilieri şcolari.“

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027, în valoare de 750 mil. de euro, prin care îşi propune dezvoltarea serviciilor sociale în comuni­tăţile aflate în risc de sărăcie şi de excluziune socială.

„Intenţia noastră este să îmbunătăţim accesibilitatea persoanelor vârstnice din mediul rural la serviciile de asistenţă medicală primară. Scopul nostru este să avem funcţionale circa 2.000 de centre de asistenţe medico-socială pentru spaţiul rural. Evaluarea noastră este că dintre cele 2.860 de comune din România, mai mult de 2.000 nu au dezvoltate aceste servicii sociale la nivel local. Intenţionăm să finanţăm 1.000 de asistenţi sociali, 1.000 de tehnicieni în asistenţă socială, 500 de asistenţi medicali comunitari, 500 de consilieri şcolari, iar această structură poate să fie adaptată la nevoile care există acum la nivel local. Am propus alocarea unui buget de 750 mil. euro“, a declarat Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, în cadrul unei dezbateri online.

Conform Ministerului Fondurilor Eu­ro­pene, scopul POIDS este de a sprijini incluziunea socială a persoanelor aparţi­nând grupurilor vulnerabile. Prin acest program operaţional, Ministerul Fondurilor Europene îşi propune să dezvolte sistemul de asistenţă socio-medicală în 2.000 de comunităţi, creşterea capacităţii de cazare a autorităţilor locale în caz de calamităţi şi situaţii de urgenţă, formarea asistenţilor sociali din comunităţile rurale, înfiinţarea a trei centre pilot pentru copii şi adolescenţi cu mici tulburări de comportament, înfiinţarea de centre de zi şi acordarea de sprijin material pentru menţinerea copiilor în familie.

Mai mult, programul operaţional îşi propune să asigure accesul a 470.000 de copii aflaţi în risc de sărăcie la tabere de creaţie şi sport.  Prin POIDS se vor aduce servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnicii din mediul rural, în valoare de circa 300 mil. euro şi de 144 mil. euro pentru cei din mediul urban.

România continuă să se numere printre ţările cu ponderi mari ale populaţiei aflate în situaţie de risc. Conform datelor Eurostat pentru 2018, România înregistrează una din cele mai mari rate ale riscului de sărăcie sau excluziune socială între ţările UE, de 32,5% din totalul populaţiei. În acest context, conform raportului de ţară România 2020, unul din trei români sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, grupurile vulnerabile fiind cele mai expuse la acest fenomen.