Un sfert de secol de bursă modernă. Ce le-a adus listarea la Bursă companiilor Alro, Electrica, Fondul Proprietatea şi Băncii Transilvania?

Autor: Liviu Popescu 22.11.2020

„Transparenţă“ este cuvântul de ordine care defineşte 25 de ani de bursă românească postde­cembristă, în principal în ma­te­rie de comunicare către in­vestitori, mai ales în contextul în care aproape 8 milioane de viitori pensionari sunt acţio­nari indirecţi ai unora dintre cele mai mari companii listate la Bucureşti, a fost una dintre principalele concluzii ale unui eveni­ment organizat marţi de Bursa de Valori (BVB).

Cu o istorie modernă de 25 de ani, dintre care pesimiştii pot vedea în acest sfert de veac o perioadă marcată de crize – de la cea a rublei la cea a datoriilor din zona euro, a falimentului Lehman Brothers, volatilitatea adusă de Ordonanţa 114 din 2018 şi de coronacriză, iar optimiştii pot vedea oportunităţi, dar şi partea plină a paharului – cele mai mari randamente ale dividendelor la nivel mondial, bursa a parcurs un drum lung iar astăzi oricine poate deveni investitor, chiar şi cu un simplu selfie cu buletinul.