Afaceri de la zero. Paul Căpuşan a urmat Facultatea de Horticultură din Cluj cu gândul să producă zmeură şi a pornit cu 1,5 ha să dezvolte brandul Delicium, cu 35 de produse în prezent

Autor: Florentina Niţu 19.11.2020

♦ Delicium, un brand de sirop din fructe presate la rece şi dulceţuri, a crescut de la zero la 35 de produse în prezent şi afaceri de peste 300.000 de lei în 2020 ♦ „Mi-am propus ca anual să triplez cifra de afaceri şi până acum am reuşit.“

Visul lui Paul Căpuşan, 26 de ani, de a cultiva zemură s-a născut pe când avea 13 ani şi se afla în Austria la un verişor de-al său. Plimbându-se într-o zi cu bicicletele, au zărit pe partea dreap­tă a drumului o plantaţie de 3.000 mp cu zmeur, cu o gheretă la intrare şi mai multe anunţuri în care scria costul unui bilet (5 euro) pentru a intra să vizitezi şi să mănânci zmeură. Experienţa a avut un impact atât de puternic asupra sa, încât astăzi, tânărul antreprenor are în localitatea Borşa din ju­de­ţul Cluj o plantaţie de 7 hectare cu fructe, ma­joritar cu zmeură.

Absolvent de Horticultură, Paul Căpuşan a fă­cut primul pas în business în urmă cu cinci ani, atunci când a înfiinţat o plantaţie de zmeură pe o supra­fa­ţă de 1,5 hectare, în care a investit circa 20.000 de euro. Ulterior a ex­tins cultura, a ridicat o fabrică un­de produce dulceţuri, siropuri pre­sate la rece şi zacuscă,  s-a auto­rizat ca restaurant, iar inves­tiţiile până în prezent se ridică la 350.000 de euro.

„Am urmat un liceu de arte vi­zuale şi părinţii voiau să fac Arhi­tec­tu­ră, iar după ce am terminat clasa a XII-a nu mă vedeam să stau în faţa unui calculator cu o hârtie în faţă, un creion într-o mână şi un liniar în cealaltă mâ­nă. Atunci am decis să fac ce-mi place şi am mers la Horticultură. În anul III de facultate am plantat 1,5 hectare de zmeur la Borşa, iar până la finalizarea studiilor licenţiale am ajuns la 3 hectare“, povesteşte Paul Căpuşan, fondatorul Delicium – Jams and Syrups, un brand născut din pasiunea pentru agricultură, prin care sunt produse siropuri, dulceţuri şi zacuşti din fructe şi legume procesate la rece.

Tânărul spune că părinţii săi l-au susţinut în dru­mul pe care l-a ales şi după câteva studii de caz în do­me­niu i-a convins să fie primii finanţatori ai ideii sale, pornind cu gândul de a produce şi de a vinde zmeură către procesatori şi către marii comercianţi. „Din păcate am rămas fără forţă de muncă la culegerea şi întreţinerea zmeurei. Apoi nu reuşeam să vindem.“

Astfel, antreprenorul a decis să facă produse pro­cesate, cu o valabilitate mai mare. Zmeura, care în­seamnă o producţie de 7-8 tone/ha, este un produs perisabil, ce se strică în două zile.

„Văzând că nu putem vinde zmeura proaspătă, am decis să facem un produs care să ţină mai mult în timp, aşa am început să fa­cem siropuri şi dul­ce­ţuri. Mama a găsit o re­ţetă de sirop în tota­li­ta­te pre­pa­rat la rece, ca să-şi păstreze nu­tri­en­­ţii, şi pe aceas­tă nişă am mers mai de­par­te. Ini­ţial am participat la târguri cu pro­dusele şi am avut reacţii bu­ne. Clienţii ne cereau o gamă mai variată şi acum avem 35 de pro­duse în por­tofoliu, dezvol­ta­te în doi ani, şi încă dezvoltăm“, afirmă Paul Căpuşan.

Totodată, compania a extins şi cultura, ajungând în acest moment la 7 hectare cultivate cu fructe şi legume, precum zmeură, aronia, căpşuni, măceşe, mentă şi soc, dar pentru a-şi menţine numărul crescut de produse, Delicium cumpără materie primă şi de la fermieri din zonă.

Fabrica din Borşa are o capacitate de producţie de 1.000 de sticle de sirop pe zi, iar în zilele de vârf antreprenorul spune că lucrează şi 10 persoane la cules de zmeura, dar ar avea nevoie de o forţă de muncă dublă. „Până în momentul acesta toate investiţiile fixe sunt de cel puţin 350.000 de euro. Urmează să aplic pentru fonduri europene, dar am vrut să fiu pregătit.“

Înainte să apară coronavirusul în România şi să fie luate măsuri de închidere temporară a HoReCa, produsele Delicium erau vândute majoritar în acest sector. Apoi, antreprenorul a început să facă livrări la domiciliu în judeţul Cluj şi acum se pregăteşte de extinderea la nivel naţional. De asemenea, produsele se găsesc şi în 5-6 magazine fizice din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Baia Mare. „Am încercat să abordez retailerii, am trimis nenumărate e-mail-uri, dar nu s-a legat nimic.“

O sticlă de sirop Delicium de 440 ml costă între 14-20 de lei, iar un borcan de dulceaţă sau zacuscă de 320 g are un preţ mediu de 14 lei, potrivit reprezentantului afacerii.

„Eu mi-am propus ca anual să triplez cifra de afaceri. Dacă în 2018 aveam 25-26.000 de lei, în 2019 am reuşit să ajungem la 101.000 de lei, iar în 2020 sunt sigur că am reuşit să tripez, 300.000 de lei sunt asiguraţi. Înainte, ne-am bazat 60% pe HoReCa, dar acum ne-am adaptat situaţiei şi ne-am axat pe livrările la domiciliu, plus că în vară am făcut evenimente la fermă pentru clienţi, care au venit să culeagă, cum am făcut eu acum 13 ani“, mai spune Paul Căpuşan.

El adaugă că datorită evenimentelor a crescut şi numărul clienţilor, iar în acest an au reşuşit să primească autorizaţie pentru a funcţiona ca un restaurant şi în viitorul apropiat nu exclude să facă şi o pensiune agroturistică.

„Anul 2021 va fi un an mai bun decât 2020, dar cred că va fi şi un colaps economic. Sper să ne extindem aria de acoperire, pentru că vreau să securizez locul pe piaţă anul viitor. (...)“.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.