Situaţia cazurilor COVID-19 nu mai poate fi controlată. Orice zi care trece fără măsura carantinei va costa sistemul medical şi mai mult

Autor: Georgiana Mihalache 19.11.2020

Numărul cazurilor de COVID-19 rămâne la un nivel critic, ieri România sărind din nou de pragul de 10.000 de pacienţi nou confirmaţi, ceea ce arată că haosul din sistem nu poate fi controlat.

Gradul de infectare cu noul virus din numărul total de teste rămâne la peste 26%, similar cu ultimele săptămâni, în care răspândirea noului virus a fost necontrolată. Iar medicii din spitale se plâng de faptul că nu mai au locuri pentru pacienţi, iar gradul de epuizare este ridicat. În aceste condiţii, autorităţile au luat măsuri de carantinare a unor oraşe sau comune acolo unde indicele de infectare a trecut de pragul de 7 la mia de locuitori. Măsura este însă una pe termen scurt, fără să resolve problema la nivel naţional astfel încât gradul de răspândire a virusului să se reducă uniform, la nivelul întregii ţări.

Numărul deceselor se menţine de asemenea la un nivel mare, cu 168 de persoane care au murit în ultimele 24 de ore, fiind infectate cu COVID-19. În spitale sunt internaţi 13.100 de pacienţi cu noul virus, iar 1.174 dintre aceştia se află la terapie intensivă. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 37.900 de teste, dintre care 14.600 la cerere, iar restul pe baza definiţiei de caz.