Top tranzacţii 2020. Pandemia nu a anesteziat complet piaţa de M&A din România: În 2020 s-au semnat circa 100 de tranzacţii cu o valoare cumulată de circa 3 mld. euro

Autor: Cristina Roşca 22.11.2020

 În 2019 au fost circa 150 de acorduri cu o valoare totală de 4 mld. euro, conform datelor oferite de jucătorii din piaţă ♦ În acest an, marcat de pandemia de COVID-19, se vede o scădere a pieţei de fuziuni şi achiziţii însă declinul este sub aşteptări ♦ În volum minusul este de o treime, însă în valoare e de doar 25% dat fiind că au existat câteva deal-uri mari care au ţinut în spate piaţa în ansamblul său.

Pe piaţa locală de M&A s-au sem-nat în acest an aproape 100 de tranzacţii cu o valoare cu­mulată de circa 3 mld. euro, potrivit calculelor şi estimărilor ZF pe baza informaţiilor din piaţă. Cifrele trebuie privite în contextul pan­demiei de COVID-19 care i-a determinat pe investitorii financiari şi strategici deopotrivă să fie mai precauţi, să îşi amâne sau suspende temporar negocierile – mai ales în perioada de lockdown – sau chiar să renunţe la unele achiziţii.

Cifrele din acest an sunt însă peste aşteptările analiştilor şi ale celor implicaţi dat fiind că unele voci estimau chiar o înjumătăţire a pieţei de M&A din România. Totuşi, estimările porneau de la ce s-a întâmplat în prima jumătate a anului când lunile de lockdown au avut un impact major asupra tuturor sectoarelor din economie.