România de calitate, un proiect ZF & Isopan: Sorin Preda, Global Vision: Vedem diferenţe mari între modul în care proiectam şi dezvoltam un proiect în urmă cu 15 ani şi cel în care o facem acum, datorită automatizării

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.11.2020

Global Vision are în dezvoltare 100.000 de metri pătraţi şi va continua să investească în Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Arad, Oradea.

Construcţiile au evoluat foarte mult în ultimele două decenii, pe măsură ce automatizarea şi-a făcut loc, treptat, şi în această industrie, iar dezvol­tatorii în general şi cei de spaţii de spaţii logistice şi industriale în special acordă tot mai multă atenţie sustenabilităţii clădirilor în care investesc.

„Vedem diferenţe mari între modul în care proiectam şi dezvoltam un proiect în urmă cu 15 ani şi cel în care o facem acum. Am ajuns la performanţa de a începe lucrările la jumătatea lui august, de exemplu, iar în noiembrie să dăm spaţiul în folosinţă“, spune Sorin Preda, CEO al Global Vision, companie românească care asigură servicii de dezvoltare, proiectare, management de proiect şi construcţii.

Implementarea soluţiilor de automa­tizare este însă un proces de durată, adaugă Sorin Preda, care spune că „nu vom vedea prea curând roboţi care să lucreze în şantier“. Este evident totuşi că automa­tizarea presupune şi sporirea măsurilor de siguranţă în construcţii, odată cu folosirea echipamentelor performante de manevrare a materialelor grele.

„Automatizarea are şi continuă să aibă un impact major în parcurile de business, de la luarea deciziei asupra plotului de teren – prin analiză extinsă a datelor, până la operarea viitoarei dezvoltări. Asta din perspectiva noastră, de dezvoltatori de parcuri industriale şi depozitare.“

Global Vision dezvoltă unităţi de producţie şi depozitare pentru industrii dinamice care, la rândul lor, folosesc Internet of Things, RPA, inteligenţă artificială în operaţiuniile proprii.

„În decurs de doar o săptămână, am reuşit semnarea cu o mare platformă de eCommerce din România, iar în decurs de alte două săptămâni, stocurile de electro­casnice erau deja mutate acolo în proporţie de 50%. Nu am putea susţine cu fapte aceste atribute fără aportul tehnologiei, de la cum se construieşte, până la pregătirea efectivă a spaţiului pentru chiriaş“, spune Sorin Preda.

Tehnologia, este el de părere, ajută la eliminarea greşelilor şi a pierderilor de resurse de timp şi finanţe. Totuşi, deşi, la nivel declarativ, inovarea este un element-cheie, la nivel de implementare, mai este încă de lucru, spune CEO-ul Global Vision.

„Sunt procese pe care le aşteptăm a fi dezvoltate şi facilitate. De exemplu, obţinerea documentaţiilor de construire, de la autorităţi – în continuare un proces greoi, cu lipsă de informaţii centralizate, care afectează parcursul unei lucrări prin amânări şi împing validările către termene maximale.“

Dincolo de inovare şi de aducerea tehnologiei mai aproape de şantiere şi de fabrici, companiile din construcţii şi imo­biliare îşi îndreaptă atenţia şi către pro­tejarea mediului, iar aici nu doar dezvol­tatorii înţeleg această necesitate iminentă, ci şi chiriaşii care operează spaţiile de depozitare.

„«Depozitele verzi» sunt promovate, conceptual, de mai bine de 15 ani. Nu există o contorizare exactă a acestui stoc în Europa. Noi construim depozite moderne, de clasă A, pentru care există active standardele BREAM şi LEED şi pentru ale căror evaluări se poate aplica. Ca schimbare structurală a modului de dezvoltare, odată cu necesitatea depozitelor în interiorul oraşelor sau imediata proximitate, vor fi des întâlnite depozitele pe mai multe niveluri – acele multi-level şi multi-storey warehouses, ajustate limitării de spaţiu, mediului de construire pe vertical, din oraşe.“

Tot ca o tendinţă, Sorin Preda spune că, în perioada următoare, atenţia va fi îndreptată asupra unor puncte colectoare pentru stocuri mici, în interiorul oraşelor, city-logistics, care să fie alimentate din unităţile mari din afara oraşelor.

Global Vision are în dezvoltare 100.000 de metri pătraţi şi va continua să investească în Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Arad, Oradea. Toate acestea vor duce nivelul investiţiilor la peste 70 de milioane de euro. Până la 31 decembrie 2020, Global Vision va livra peste 75.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare, logistică şi birouri, în mai multe oraşe din România.