Astăzi are loc Gala ZF 2020. Traversăm criza împreună. Romanians going global - Cei mai valoroşi executivi români care lucrează în străinătate. Topul celor mai valoroase companii din România, ediţia 2020

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.11.2020

♦ „Romanians going global - Cei mai valoroşi executivi români care lucrează în străinătate“ este ideea centrală a Galei ZF din 2020, care marchează 22 de ani de la înfiinţarea Ziarului Financiar ♦ Cum arăta peisajul de business la Gala ZF din 2012?

Peste 400 de lideri din mediul de business au participat la Gala Ziarului Financiar din 2012, care a marcat lansarea celei de-a şaptea ediţii a cata­logului „100 cele mai valoroase companii din România“. Premianţii galei au fost OMV Petrom, Romgaz, Orange Ro­mânia, Vodafone România, Fondul Pro­prietatea, Nuclearelectrica, Hidro­elec­trica, BRD, BCR, Automobile Dacia.

Pe lângă aceste companii, Dede­man era recunoscut drept cel mai mare retailer român, Lidl România era compania cu cea mai mare creştere a valorii, Ford primea premiu pentru cea mai mare investiţie făcută în capacitatea de pro­ducţie, iar Porsche era cel mai valoros comerciant auto.

În anul 2012, valoarea totală a companiilor a scăzut cu două miliarde de euro faţă de anul precedent, până la 46 de miliarde de euro. Spre comparaţie, în 2018 - anul de când datează cea mai recentă ediţie a catalogului - cele mai valoroase 100 de companii din România au cumulat 78,8 de miliarde de euro.

Ierarhia celor mai valoroase companii a fost realizată luând în calcul criterii precum evoluţia cifrei de afaceri, cea a profitului înregistrat înainte de dobânzi şi amortizări, precum şi datoriile acumulate. Catalogul „Cele mai valoroase companii din România“ este realizat anual împreună cu casa de investiţii Capital Partners, fondată de Doru Lionăchescu. Din 2006, acest produs editorial a continuat să fie publicat an de an.

Pe lângă premianţi, la gala ZF din 2012 au participat şi alţi executivi din peisajul local de business, precum Jean-Francois Fallacher (CEO Orange la acel moment), Philippe Lhotte (BRD), Sergiu Manea (BCR), Dan Şucu (Mobexpert), Dan Pascariu (UniCredit Ţiriac Bank).

„Continuăm investiţiile, dar avem nevoie de stabilitate economică şi politică pentru a ne dezvolta“ - acesta era mesajul transmis la unison de oamenii de afaceri în prim-plan în 2012.

„Motoarele tradiţionale şi-au epuizat suflul. Este ridicol să credem că agricultura şi serviciile vor ajuta România să iasă la liman, ci cred mai degrabă că, dacă România va avea curajul să se uite cu atenţie la noile tehnologii energetice (precum forajul în adâncime), va găsi elementele-cheie de salvare“, a spus Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners.

Anul acesta, deşi pandemia de Covid-19 a schimbat puţin formatul, tradiţia de a aborda, în cadrul Galei ZF, subiectele care marchează toată lumea rămâne în picioare. Evenimentul din acest an, care aniversează 22 de ani de la înfiinţarea ZF, are ca temă centrală românii care au reuşit să acceadă în poziţii executive de top în afară - Romanians going global. Cu ajutorul lor vrem să vedem cum arată lumea businessului din afară, cu ce este diferită faţă de România, ce putem învăţa astfel încât să ardem etapele.