După Afaceri. Cum arată producţia de vin pe 2020? Pentru vinul roşu se prefigurează un an memorabil

Autor: Roxana Petrescu 20.11.2020

Vinul roşu rezultat din strugurii anului 2020 are toate şansele să devină un produs de colecţie, statisticile arătând că din cinci în cinci ani recoltele ajung să acumuleze toate cele necesare pentru rezultate memorabile.

„(...) Vinurile albe şi roze au fermentaţia alcoolică în mare parte gata. La prima evaluare, ele arată bine şi cred că vom avea nişte rezultate foarte bune din recolta 2020. Vinurile roşii însă arată un poteţial extraordinar şi estimăm că 2020 va intra în rândul anilor de referinţă din punctul de vedere al calităţi“, spune Zoe Ghiuri, partenerul Cramei Rasova, unul dintre cele mai tinere proiecte din industria locală a vinului, dar care a adus picătura de îndrăzneală necesară acestei pieţe.

Cristian Preotu, proprietarul Le Manoir, business cu mai multe proiecte în domeniul gastronomiei fine, vine cu o statistică ce confirmă potenţialul acestui an.

„În Bordeaux şi în Franţa, în general, se anunţă un an bun pentru calitatea vinului în 2020. În mod aproape sistematic, vinurile de Bordeaux au fost foarte bune în anii cu 5 şi 0, începând cu anul 2000, 2005, 2010 şi 2015 au fost ani excepţionali“, spune Preotu.

Statistica pare a se aplica şi pe plan local, în ciuda unui an complicat şi nu numai din cauza crizei sanitare.

“Este un an mai dificil din cauza secetei pe care via a resimţit-o din plin. Via a fost privată de precipitaţii atât în iarnă, cât şi la începutul verii, iar la noi, la Rasova, deoarece nu avem sistem de irigaţie, avem o producţie cu aproximativ 30% mai mică faţă de anul trecut. Cu toate acestea, din punctul de vedere al potenţialului de culoare şi aromatic, 2020 este o recoltă bună“, mai spune Zoe Ghiuri.

Seceta nu s-a resimţit doar în Româna, multe regiuni fiind confruntate cu acest fenomen, spune Iulia Scavo, profesoara de matematică transformată într-unul dintre cei mai buni somelieri din lume. R

Citiţi această poveste integral şi descoperiţi mai multe interviuri şi articole în ediţia actuală a revistei După Afaceri Premium, apărută pe piaţă pe 3 noiembrie, şi pe www.da.zf.ro.