Care au fost cele mai creditate sectoare în nouă luni din 2020 faţă de 2019. Creditele pentru agricultură au continuat să crească rapid, cu 12% faţă de nouă luni din 2019, până la un sold de 20,8 mld. lei

Autor: Mircea Nica 20.11.2020

♦ Cea mai slabă dinamică a creditării înregistrată la finalul lunii septembrie 2020 a fost pe sectorul creditării industriei, unde ritmul de creştere a fost de doar 0,7%.

Agricultura, sectorul cu cea mai dinamică creditare, a în­registrat la sfârşitul prime­lor nouă luni din 2020 o valoare a creditelor acordate şi angaja­men­tor asumate de instituţiile de credit din România de 20,8 mld. lei, în creştere cu 12% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, conform datelor BNR.

Acest sector a înregistrat creşteri accen­tua­te în ultimii ani, dar cu toate acestea pon­de­rea agriculturii în creditele totale acordate de bănci pe piaţa locală este în continuare mi­că, de doar 4,7%. În contextul în care ma­jo­ri­ta­tea băncilor mari din piaţă au intensificat pro­gramele de creditare sectorială, dinamica finan­ţărilor pentru agricultură nu este sur­prin­zătoare, mai ales că este un segment pe care atât băncile comerciale, cât şi Uniunea Europeană au pus accent în ultimii ani.