Finanţe personale. Mişcări în portofoliile SIF-urilor în T3/2020: SIF1 a lichidat la Electrica şi Transgaz, SIF Moldova a cumpărat 100 mil. acţiuni la Petrom, SIF3 a lichidat MedLife, SIF4 a vândut din Petrom şi din BRD, iar SIF5 a vândut din Petrom şi din Banca Transilvania

Autor: Liviu Popescu 20.11.2020

♦ De ce a cumpărat SIF Moldova 100 de milioane de acţiuni Petrom? ♦ „Comparativ cu anul precedent, perspectivele companiei s-au îmbunătăţit, în condiţiile în care există premisele modificării Legii offshore, mai avantajos pentru investitori, în noua sesiune parlamentară. Declinul anual al producţiei de 5% va fi astfel reversat în condiţiile în care se va lua decizia de investiţii în Neptun Deep“.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au avut o strategie activă de tranzacţio­nare la bursa de la Bucureşti în T3/2020, adică în lunile iulie, august şi septem­brie, întrucât datele agregate de ZF din raportul trimestrial al fiecărei SIF arată atât vânzări la unele companii din structura indicelui principal BET, cât şi achiziţii importante.

Astfel, pe partea de vânzări se remarcă diminuări la Banca Transilvania, Transgaz, Electrica, în timp ce pe partea de cumpărări de departe cea mai importantă tranzacţie este achiziţia a 100 de milioane de acţiuni Petrom din partea unei singure SIF, respectiv SIF Moldova.

ZF prezintă defalcat pe fiecare SIF în parte care au fost modificările din portofoliu în T3/2020, atât pe partea de achiziţii, cât şi pe partea de vânzări, calculele fiind realizate doar pe companiile ale căror acţiuni intră în structura indicelui principal BET.