Oraşul altfel din România. Când alţii se chinuie să termine orice proiect cu întarzieri uriaşe, aici o Unitate de Primiri Urgenţe modernă a fost terminată mai devreme cu 2 luni

Autor: Andreea Tobias 21.11.2020

O Unitate de Primiri Urgenţe modernă a fost inaugurată luni la Oradea, lucrările fiind terminate cu două luni mai devreme. Clădirea are un robot pentru sterilizarea încăperilor, iar medicamentele sunt gestionate computerizat. De asemenea, UPU foloseşte doar sursă de energie regenerabilă.

Conform primarului Florin Birta, investiţia se ridică la aproximativ 32 milioane de lei, 58% din această valoare fiind asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar 42% de Primăria Oradea.

„Ne dorim ca prin această investiţie să creştem calitatea serviciilor medicale în Oradea, să asigurăm condiţii cât mai bune medicilor care lucrează în spitalele orădene şi să îi tratam pe toţi orădenii şi bihorenii în condiţii de siguranţă. În continuare, avem pregătite şi alte proiecte destinate dezvoltării sistemului medical, cum este reabilitarea termică a Spitalului Municipal şi a Spitalului Judeţean, modernizarea Maternităţii Oradea, dar şi proiectul construirii unui nou spital pe str. Vlădeasa, acolo unde Consiliul Judeţean ne va pune la dispoziţie 2,7 ha de teren”, a declarat primarul Florin Birta.

Practic, un corp de clădire a fost extins. Lucrările au constat în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp şi extinderea demisolului, parterului şi etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă.

Totodată, s-au realizat două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică şi pe latura estică.

De la începutul lunii iulie, activitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea s-a mutat în 43 de containere modulare, amplasate pe platforma din faţa Spitalului Judeţean, mutarea fiind necesară pentru realizarea noului corp B al UPU.

Contractul de lucrări a fost semnat în decembrie 2018, iar durata iniţială de execuţie a fost 24 luni, în baza ordinului de începere a lucrărilor din 25 ianuarie 2019, dar aceasta a fost scurtată la 22 luni.

Primăria Oradea a asigurat suma de 1.350.000 lei pentru achiziţia unei părţi din mobilier şi echipamente, respectiv exproprierea unui teren învecinat spitalului.

„Această investiţie se compune practic din două părţi: extinderea UPU şi crearea spaţiilor necesare pentru noile laboratoare: primul laborator robotizat de analize medicale din România, staţia centrală pentru sterilizarea necesară spitalelor municipalităţii şi farmacia digitalizată. Pe lângă acestea, clădirea mai are şi un amfiteatru destinat atât personalului medical, cât şi studenţilor medicinişti. Proiectul Băncii Mondiale a debutat în 2007, noi intrând în a doua etapă din 2014. În ţară au fost cinci spitale judeţene desemnate pentru extindere UPU, din care au rămas două: Oradea şi Braşovul. Dotarea pe care o avem aici la Oradea este la nivelul unei unităţi de primiri urgenţe europene, pentru că avem imagistică proprie, iar unitatea are legături pneumatice cu viitorul laborator care va fi deasupra. Mă bucur ca am reuşit să implementăm acest proiect la Oradea. După părerea mea, acest tip de unitate medicală este unică în România”, afirmă managerul Gheorghe Carp.

La demisol s-a extins actuala unitate de primire a urgenţelor şi s-a realizat noul acces pentru ambulanţe şi autovehicule speciale de transport victime multiple. Este zona de acces a pacienţilor şi aparţinătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical şi pacienţi. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultaţii, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate aşezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienţilor, a sălilor de triaj şi urgenţe minore şi majore, zona supraveghere bolnavi critici şi necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

La parter s-a realizat structura, închiderile exterioare şi conexiunea la instalaţiile clădirii, compartimentarea şi dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Judeţean prin Programul Operaţional Regional şi Transfrontalier RO-HU. Pe acest palier se amenajează zona de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului şi zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a spitalului.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro