ASF sancţionează cu avertisment Prime Transaction şi OTP Asset Management ca urmare a unor deficienţe constatate în cadrul controalelor periodice

Autor: Tibi Oprea 23.11.2020

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital locale, a decis în şedinţa din 11 noiembrie 2020 sancţionarea cu avertisment a SSIF Prime Transaction şi a OTP Asset Management ca urmare a unor deficienţe constatate în cadrul controalelor periodice efectuate la cele două societăţi.

Astfel, în cazul SSIF Prime Transaction, ASF a hotărât adoptarea mai multor măsuri, respectiv „sancţionarea cu avertisment a societăţii pentru deficienţe în legătură cu politica de înregistrare a convorbirilor telefonice şi a comunicaţiilor electronice, asigurarea de înregistrări pentru ordinele transmise telefonic şi informarea adecvată a clienţilor, anterior prestării unor servicii; sancţionarea cu avertisment a directorului general/ofiţerului de conformitate pentru deficienţe în legătură cu actualizarea cadrului procedural intern şi a atribuţiilor angajaţilor societăţii la noile cerinţe stipulate de Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019; impunerea în sarcina societăţii a unui plan de măsuri de remediere a deficienţelor / mitigare a riscurilor identificate (cu termen de implementare 90 de zile); atenţionarea societăţii şi a unor persoane din cadrul acesteia pentru unele deficienţe minore constatate”.

În ceea ce priveşte OTP Asset Management, Consiliul ASF a decis „sancţionarea cu avertisment a societăţii pentru deficienţe în legătură cu desemnarea persoanei care ocupă funcţia de ofiţer de conformitate; sancţionarea cu avertisment a ofiţerului de conformitate pentru deficienţe în legătură cu actualizarea cadrului procedural intern şi a atribuţiilor angajaţilor societăţii la noile cerinţe stipulate de Regulamentul A.S.F. nr. 13/2019; impunerea în sarcina societăţii a unui plan de măsuri de remediere a deficienţelor / mitigare a riscurilor identificate (cu termen de implementare 90 de zile); atenţionarea societăţii şi a unei persoane din cadrul acesteia pentru unele deficienţe minore constatate”.

Administratorul de investiţii OTP Asset Management are active totale de circa 550 mil. lei, respective o cotă de piaţă de 1,3%, potrivit datelor la septembrie furnizate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Prime Transaction ocupă locul 10 în topul celor mai mari brokeri de la Bursa de la Bucureşti, cu intermedieri de 585,6 mil. lei în 2020, respectiv o cotă de piaţă de 2,15%, potrivit datelor de la BVB.