Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Când vom fi dispuşi să plătim taxe şi impozite mari, vom avea “o ţară ca afară”. Până atunci, ne minţim frumos

Autor: Dragoş Dragoteanu 29.11.2020

Sunt impozitele si taxele marite un lucru bun? Nu, dar sunt necesare. Pentru cei care vor „o tara ca afara” am un mesaj simplu... fara investitii masive ale statului / primariilor nu poti sa ai nimic bun ca afara. Din ce vreti sa faca statul lucruri frumoase, la standarde internationale? Dintr-o gluma de impozite si taxe? Ca antreprenor, pentru ca si eu vreau o tara ca afara, fiind constient ca lucrurile bune sunt scumpe, sunt primul care sustine cresterea impozitelor si taxelor. Pe cei care vor multe si moca, ii rog sa ia o pauza mai lunga. Va dau 2 exemple, concrete, pe care le cunosc si pe care le puteti verifica...

1. In orasul care produce 20 la suta din PIB-ul Romaniei - Bucuresti, in acest moment, sumele cu care sunt închiriate parcările din fata blocurilor diferă în funcţie de zonă şi de sector, de la 37 lei/ an până la 77 de lei/ an. Deci, o medie de 1 euro si un pic pe luna. Adica, o bataie de joc !!! Din ce bani vreti sa faca primariile locuri de parcare noi, subterane si supraterane, in Bucuresti ? Din taxe de genul asta ? 

Ca om avizat in domeniu va informez ca, un loc nou de parcare construit (nu vopsit pe domeniul public), costa intre minimum 10.000 euro (suprateran) si spre 35.000 euro (subteran). Nu cred ca mai are rost sa va spun ca, in Capitala, sunt necesare cateva sute de mii de locuri noi. Faceti, va rog, un calcul si vedeti cam ce sume fabuloase trebuie investite numai in parcari, ca sa nu mai stam bara la bara cateva ore pe zi in trafic, dupa ce se termina pandemia.

In Atena, in centru, un abonament de parcare costa intre 250 si 300 euro/luna. A fost un exemplu decent. In Paris sau Madrid, vorbim de la 500-600 euro/ luna in sus. Bine c-a iesit Marea Britanie din UE pentru ca acolo un loc de parcare central se vinde cu 80-100.000 lire sterline. In treacat fie spus, in Japonia sau Corea de Sud, in anumite orase, daca nu ai loc de parcare nu ai voie sa cumperi masina ! Mi se pare corect.

2. Impozitele pe proprietati sunt o alta gluma. Mai toate apartamentele vechi au fost cumparate dupa 1990 la pret de televizor color. De 30 de ani, impozitele pe locuinte au fost printre cele mai mici din Europa (de ex. in sectorul 1 al Capitalei, impozitul este de 0.1% din 1060 lei/mp, aceasta fiind cea mai mare valoare impozabila ! https://www.impozitelocale1.ro/taxe2020.html ) Preturile de vanzare sunt in jur de 1.000 euro/mp, in medie. In occident, preturile in locatii similare sunt de minimum 2-3 ori mai mari. Punem o medie de 2.500 euro/mp. 

Cert este ca acolo si impozitul pe zona rezidentiala este de cateva ori mai mare, respectiv intre 0,5 – 1,5 %, in functie de tara. Punem o medie de 1%.

In total, dupa un calcul sumar, rezulta ca pe acelasi metru patrat construit, in locuri similare, in orase similare din tari „ca afara” statele respective incaseaza de cel putin 10 ori mai mult decat se incaseaza in Romania. Subliniez ca am luat in calcul strict tarile din vestul europei. Cele la care aspiram ca standarde de viata.

Concluzia este simpla. Standardele urbane la care visam au costuri. Tarile civilizate arata altfel datorita banilor investiti. De cine? De catre locuitorii lor, prin taxe si impozite mari. Stati linistiti ca si la ei se fura in administratiile publice locale si centrale. Costul lucrarilor de infrastructura este cam acelasi, dovada fiind globalizarea, unde firme cu renume international castiga licitatii in tari diferite. Cand incasezi de 10 ori mai mult poti sa faci multe lucruri bune. Cand incasezi maximum 10 % din ce incaseaza altii, nu poti sa ai pretentii. Asa ca, obisnuiti-va cu gandul ca „o tara ca afara” se poate realiza doar cu banii nostri. Suntem dispusi sa platim pentru a avea o tara mai civilizata ? Asta-i intrebarea !