Fructele şi legumele nu au îngheţat încă, iar producătorii locali sunt optimişti

Ziarul Financiar 22.11.2020

Pentru unii mersul la piaţă e la ordinea zilei, chiar dacă e frig afară, pentru că produsele sunt bio şi vor să îi ajute pe micii producători să supravieţuiască. Pieţarii, pe de altă parte, se tem că vor fi luaţi prin surprindere şi că vor trebui să închidă de pe o zi pe alta.

Pieţarii spun că oamenii nu mai merg la piaţă din cauza celor spuse la televizor: „Că trebuie să meargă în supermarket, să nu vină la piaţă. N-au îngheţat deocamdată”.

Unul dintre pieţari, întrebat cât timp crede că vor mai rămâne deschise pieţele, a răspuns: „Nu ştim, de azi pe mâine”.

„Îmi place să fac piaţa şi să cumpăr produse sănătoase. Nu e o temperatură care să pună probleme deocamdată”, comentează şi Laura, client, în timp ce Viorica spune: „Încă n-angheţat, nu sunt îngheţate încă şi sunt de-ale noastre”.

„Sunt naturale şi vreau să le dau banii oamenilor ăstora”, susţine Liliana, o altă clientă.

În România sunt circa 500 de pieţe agroalimentare, dintre care doar 27 sunt închise din cauza restricţiilor impuse de Guvern. Şi dacă unii aleg să meargă la piaţă pentru cumpărături, privind unele imagini e clar că hipermarketul e... la putere.

Românii consumă anual 3,3 milioane de tone de legume proaspete, 1,85 milioane de tine de cartofi şi 2,1 milioane de tone de fructe.

50% din legumele din România se vând în pieţele agroalimentare urbane, iar 20% în supermarketuri.