Alro a extins până în 2023 doua facilităţi de credit sindicalizate în valoare cumulată de 150 mil.dolari, sub coordonarea EximBank, pentru menţinerea stabilităţii operaţionale

Autor: Roxana Rosu 23.11.2020

Grupul Alro a extins până în 2023 doua facilităţi de credit sindicalizate în valoare cumulată de 150 milioane dolari, sub coordonarea EximBank, fondurile urmând să permită menţinerea stabilităţii operaţionale a producătorului român de aluminiu.

Sindicatul băncilor a inclus Unicredit Bank, OTP Bank Romania, EximBank, ING Bank Filiala Bucuresti, Raiffeisen Bank, Intesa Sanpaolo Romania, CEC Bank, Banca Transilvania, Garanti Bank si Banca Internationala pentru Cooperare Economica.

Consilieri juridici pentru sindicatul de bănci au fost firmele Allen & Overy (Attila Csongrady, Consilier si Peter Redo, Asociat Senior) şi Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (Victor Padurari, Partener, Andreea Burtoiu, Avocat, Lia Ilie, Avocat Asociat si Andrea Stoiciu, Avocat Asociat).

La rândul său, Alro a fost consiliata juridic in aceasta tranzactie de Simmons & Simmons (Corinne Noel, Consilier, cu sprijinul lui Andrew Petry, Partener) si Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (Ioana Racoti, Partener Senior, Elena Iacob, Partener si Oana Dragomir, Avocat Asociat Senior).

 „Anul acesta ne-am confruntat cu o noua paradigma economica care a afectat intreaga economie internationala si ne-a obligat sa punem in aplicare un program anti-criza rapid si complex, care a demonstrat rezultate foarte bune si ne-a permis sa ramanem competitivi pe o piata internationala foarte dură. Extinderea facilitatii de credit, coordonata de EximBank si care include institutii financiare cu o reputatie foarte buna si puternice, reprezinta inca o dovada a stabilitatii si determinarii ALRO in ceea ce priveste derularea programului de dezvoltare pe termen lung, care va asigura continuitatea afacerii in ciuda schimbarii mediului economic”, a spus ”, a declarat Marian Năstase, presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.

 Linia de credit va sustine strategia companiei pe termen lung, axata pe extinderea portofoliului de produse cu valoare adaugata mare si foarte mare destinate industriilor sofisticate si pe implementarea tehnologiilor de ultima generatie necesare pentru a atinge tintele de neutralitate climatica.

Alro a raportat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 1,9 miliarde lei, în scădere cu 10%, şi a realizat un profit net de 273 milioane lei, faţă de o pierdere de 23 milioane lei în perioada similară din 2019. Profitul operaţional (EBIT) a crescut la 355 milioane lei, de la 126 milioane lei în ianuarie-septembrie 2019, ca urmare a implementării de către autorităţile române a schemei de compensare EU-ETS pe baza deciziei UE şi a primirii subvenţiei sub forma unei compensaţii pentru costurile de emisii indirecte suportate de Grup în 2019.

Scăderea vânzărilor a fost determinată de condiţiile nefavorabile ale pieţei şi de criza provocată de pandemia COVID-19 care a afectat industria aluminiului.

Alro Slatina este controlată în proporţie de 54,2% de grupul Vimetco, controlat la rândul său de omul de afaceri rus Vitali Macitschi, în timp ce Paval Holding, vehicul de investiţii al proprietarilor Dedeman, deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 10,2%.