CEC Bank şi-a majorat activele cu peste 14% în primele nouă luni din 2020, până la 37,5 mld. lei, şi a făcut profit de 274 mil. lei

Autor: Cristina Bellu 23.11.2020

CEC Bank, instituţie de credit deţinută de stat, aflată în top 10 al celor mai mari bănci de pe piaţa românească după active, anunţă că şi-a majorat activele cu peste 14% în primele nouă luni din 2020 faţă de finalul anului 2019, până la valoarea de 37,5 mld. lei.

În acelaşi timp, profitul net raportat de instituţia bancară a fost de 274,2 milioane de lei, rezultat afectat în principal de majorarea cheltuielilor  nete cu provizioanele  aferente creditelor, până la nivelul de 221,4 mil. lei, cu 110 milioane lei peste nivelul din perioada similară din 2019, precum  şi de ajustările  nete negative,  în valoare de circa 43 de milioane de lei, generate de modificările clauzelor contractuale în vigoare, în special ca urmare a modificării condiţiilor contractuale prin amânarea la plata a ratelor de credit, arată datele transmise luni de reprezentanţii CEC Bank.

”Evoluţia rezultatelor CEC Bank este încurajatoare, în contextul unui mediu caracterizat de incertitudine şi un nivel redus al dobânzilor. Am reuşit să creştem în toate zonele de activitate şi continuăm să implementăm strategia de modernizare a băncii. CEC Bank îşi adaptează modelul de business, urmărind digitalizarea serviciilor şi diversificarea surselor de venit, prin creşterea ponderii veniturilor din comisioane şi operaţiuni”, explică Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, CEC Bank a înregistrat venituri nete din dobânzi în valoare de 832,3 milioane de lei, nivel apropiat de cel din perioada similară a anului trecut, într-un context caracterizat de reducerea dobânzilor, în timp ce veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, ajungând la 190,9 milioane de lei, pe fondul creşterii volumului de operaţiuni.

Pe piaţa interbancară, media ratelor ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,16% în primele nouă luni din 2019, la 2,49% în perioada ianuarie-septembrie 2020.

În ceea ce priveşte portofoliul de credite acordate clientelei, la valoare brută, acesta s-a majorat cu circa 9%, cu ritmuri de creştere aproximativ egale pe segmentele persoane fizice şi companii. În cazul companiilor, împrumuturile acordate în cadrul programelor guvernamentale au înregistrat cea mai mare creştere, plus 762,6 milioane de lei, programul IMM Invest jucând un rol esenţial.