Joe Biden, preşedintele ales al SUA, îl va numi pe Antony Blinken pentru poziţia de Secretar de Stat, cea mai importantă funcţie din administraţia americană după preşedinte

Autor: Eduard Ivanovici 23.11.2020

Preşedintele ales al Statelor Unite Joe Biden îl va numi marţi pe Antony Blinken, 58 de ani, în funcţia de Secretar de Stat, a doua cea mai importantă poziţie din administraţia americană, potrivit unor surse citate de agenţia de ştiri Reuters.

Timp de aproape 20 de ani, Blinken a lucrat cot la cot cu Biden în ceea ce priveşte deciziile de politică externă şi a fost numărul doi în cadrul Departamentului de Stat în timpul mandatului lui Barack Obama, perioadă în care Biden ocupa funcţia de vicepreşedinte.

În timpul unui interviu realizat de CBS pe 15 septembrie, Blinken a descris viziunea lui Joe Biden în trei cuvinte: „conducere, cooperare şi democraţie”.

„Când nu suntem angajaţi în politica externă, când nu conducem, începem să ne confruntăm cu două scenarii. Ori va încerca o altă ţară să ne ia locul – însă probabil nu într-un mod care să ne reflecte interesele şi valorile – ori nu va încerca nimeni. Oricum ar fi, rezultatul ne face rău”, a declarat Blinken.

Anterior, Biden a declarat că Blinken s-a ocupat de retragerea trupelor americane din Irak în 2011, moment care a devenit un punct de aprindere pentru administraţia Obama în timpul ascensiunii grupului terorist ISIS. De asemenea, membrii Partidului Republican au sugerat că Blinken a susţinut executarea unor decizii imorale în Siria, citând reticenţa preşedintelui Obama în ceea ce priveşte intervenţiile militare într-o perioadă în care regimul Bashar al-Assad îşi omora proprii cetăţeni.

Viitorul secretar de stat a absolvit Universitatea Harvard spre sfârşitul anilor 1980 şi a practicat pentru scurt timp avocatura înainte să intre în politică. Blinken a ajuns pentru prima dată la Casa Albă în timpul administraţiei Bill Clinton, pentru care a devenit unul dintre principalii consilieri pe probleme de securitate internă.

După eşecul lui Hillary Clinton din 2016, când candidata Partidului Democrat a pierdut alegerile în faţa actualului preşedinte Donald Trump, Blinken a fondat WestExec Advisors, o firmă de consultanţă în geopolitică al cărei director executiv va deţine – cel mai probabil – o funcţie importantă în administraţia Biden.