Cum arată Sibiul după prima săptămână de carantină: Aproape 2.000 de persoane sunt infectate, iar 50 au decedat

Autor: Laura Buciu 23.11.2020

Sibiul se află la aproape aceeaşi rată de infectare ca în urmă cu o săptămână, când a intrat în carantină, iar numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 au trecut de 12.000, cu aproape 2.000 mai multe decât în 16 noiembrie. Numărul deceselor este de 348, faţă 294 la intrarea în carantină.

La o săptămână după intrarea în carantină, Sibiul este încă pe primul loc între judeţele cu cea mai mare rată de infectare în 12 zile. De la 9 la mie în 16 noiembrie, a scăzut la 8,64 în 23 noiembrie, la o săptămâmână după intrarea în carantină a municipiului Sibiu, a oraşelor Cisnădie şi Tălmaciu şi a satului Şelimbăr.

Numărul mare de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 a continuat să fie mare, astfel că s-a ajuns, luni, la 12.600 de persoane, faţă de 10.580, în 16 noiembrie.

Şi numărul deceselor a crescut. Dacă la intrarea în carantină existau 294 de decese, în 23 noiembrie, numărul ajungea la 348.

În săptămâna de carantină, la Sibiu a ajuns un nou container pentru depozitarea persoanelor decedate de COVID-19, pentru că locurile din Moga Spitalului Judeţean se epuizau de la o zi la alta, acest nou container fiind dotat cu instalaţie de răcire. În prezent, capacitate de la Morgă este de 30 de locuri, pentru persoane confirmate cu noul coronavirus.

Săptămâna de carantină a însemnat şi decizii administrative. Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Liliana Coldea, a acceptat, cu greu, să îşi dea demisia, la solicitarea repetată a vicepremierului Raluca Turcan. În locul său a fost desemnată o echipă de medici militari, condusă de colonelul Constantin Vlase, până vinerea trecută director medical la Spitalul Militar de Urgenţă Galaţi. Şi Direcţia de Sănătate Publică Sibiu are conducere militară, aici fiind director interimar directorul medical al Spitalului Militar de Urgenţă Sibiu, colonelul Daniel Chelcea.

De luni, 23 noiembrie, alte trei localităţi: municipiul Mediaş, oraşul Avrig şi satul Orlat sunt în carantină. Aici restricţiile sunt la fel ca şi în Sibiu, însă specific este faptul că în ziua votului, în 6 decembrie, locuitorii au voie să iasă din case pentru a merge să voteze parlamentarii.