Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România: Companiile de transport pot recupera o parte din taxa de drum plãtitã în Germania

Ziarul Financiar 23.11.2020

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania, în perioada 2017 -2020, pot recupera între 4% şi 7% din cuantumul acestora, anunţă Uniunea Naţionalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). 

Anunţul vinde dupã ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis cã statul german a încasat suplimentar şi nelegal sume aferente taxãrii infrastructurii de la transportatorii rutieri.

Cea mai eficientã soluţie de rambursare a taxei de drum plãtite în plus este prin înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusã la dispoziţie de firma de avocaturã Hausfeld din Germania şi compania eClaim GmbH, în parteneriat cu UNTRR. Termenul limitã de înscriere este 4 decembrie 2020.

La 28 octombrie 2020, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis cã modalitatea de calcul a taxelor de drum în Germania pentru camioane încalcã legislaţia europeanã. La calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile poliţiei rutiere, cu toate cã acest lucru nu este permis în legislaţia europeanã. În calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii.

Prin urmare, toate firmele care au plãtit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar conform datelor actuale, aceasta se ridicã între 4% şi 7%.

Perioada de prescripţie pentru cererile de rambursare este de trei ani. Astfel, rambursãrile pentru perioada de înainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de cãtre companii, cu excepţia cazului în care acestea au luat deja mãsuri pentru a suspenda sau întrerupe limitarea într-o etapã anterioarã. Pentru taxele de drum plãtite în 2017, perioada de prescripţie va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acţiuni urgente pentru ca cererile din 2017 sã fie menţinute.

Dupã înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare, urmând ca în perioada urmãtoare le fie trimise documentele pentru semnare. Astfel, vor trebui semnate şi încãrcate pe platformã mandatul şi acordurile de finanţare, iar o procurã trebuie semnatã şi trimisã la Hausfeld prin poştã.

Dupã semnarea contractelor între compania de transport şi firma de avocaturã Hausfeld, trebuie furnizate informaţii despre taxele de drum plãtite, respectiv toate facturile lunare din 2017 pânã în 2020.

eClaim GmbH va acoperi toate cheltuielile de judecatã, precum şi onorariile Hausfeld în schimbul unui comision în caz de succes. Existã diferite valori ale comisionului de succes care depind de modul de soluţionare al cazului - dacã se ajunge la o înţelegere cu statul german înainte de a se întreprinde orice acţiune în justiţie, sau trebuie sã se desfãşoare proceduri unice sau sunt necesare procese individuale pentru fiecare companie.