Numărul apartamentelor nou-livrate cu două şi trei camere s-a dublat din 2007 până în 2019. „Va creşte apetitul dezvoltatorilor pentru a face locuinţe cu trei camere.“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 24.11.2020

În ceva mai mult de un deceniu, din 2007 până în 2019, numărul apar­tamentelor nou-livrate cu două şi trei camere, cumulat, s-a dublat. Dacă în 2007 au fost date în folosinţă 20.751 de apartamente cu două şi trei camere, în 2019 numărul total a ajuns la 40.730, arată datele Institutului Naţional de Statistică centralizate de Business Magazin. Acestea sunt, de altfel, „vedetele“ pieţei rezidenţiale din ultima perioadă.

„Sunt două mari variabile care influenţează acum piaţa rezidenţială: pandemia şi dublarea plafonului pentru credite la locuinţele noi. Prin faptul că oamenii vor avea nevoie de spaţiu mai mare, de o cameră pe care s-o poată transforma în birou pentru a lucra de acasă, coroborat cu creşterea plafonului pentru locuinţe, se va ajunge probabil la creşterea ponderii locuinţelor cu trei camere“, spune Gabriel Voicu, condominium sales director la firma de consultanţă imobiliară SVN România.

Impactul se va vedea însă puţin în 2021 şi mai puternic abia din 2022, pentru că până la livrare dezvoltatorii trebuie să treacă prin etapele de autorizare şi construcţie.