Irina Nistor, Director Global Mobility PwC România: Munca la distanţă poate deveni o alternativă la programele de relocare în alt oraş sau altă ţară; companiile vor putea angaja persoane la care anterior nu ar fi avut acces

Ziarul Financiar 24.11.2020

Munca la distanţă poate deveni alternativa programelor de mobilitate internaţională (cum ar fi relocarea în alt oraş sau altă ţară) în cazul poziţiilor care o permit, poate genera economii de costuri pentru companii şi poate debloca noi surse de talente, potrivit sondajului ”Remote work policies - Why leading companies are opting in” realizat de PwC la nivel global.

În ultimele luni, munca la distanţă s-a dovedit realizabilă şi în condiţiile menţinerii unor restricţii, precum cele de călătorie şi poate deveni, în multe cazuri,  alternativa  programelor  de mobilitate globală.

Deşi vor exista mulţi angajaţi care vor dori să profite de un astfel de aranjament, domeniul său de aplicare poate fi limitat la acele roluri care pot fi îndeplinite cu succes fără prezenţa într-un birou al companiei sau care nu necesită reglementări speciale, licenţe sau consideraţii de proprietate intelectuală. În plus, vor exista probabil angajaţi, cum ar fi cei noi, tineri, care nu vor dori să folosească munca la distanţă şi să caute în schimb o experienţă personală.

În acelaşi timp, programele de mobilitate globală au fost multă vreme motorul companiilor multinaţionale de a găsi talentele potrivite pentru locaţiile potrivite. Şi dacă înainte de pandemie, lupta pentru talente era acerbă, acum se va înteţi pe fondul muncii de la distanţă.  Organizaţiile atrăgeau angajaţi talentaţi pe măsură ce aceştia căutau experienţe de angajare diferite şi noi. În contextul în care munca la distanţă elimină tot mai multe bariere, companiile vor putea angaja persoane la care anterior nu ar fi avut acces.

Acordurile de lucru la distanţă pot aduce beneficii atât pentru companii, cât şi pentru angajaţi

Ca urmare, costurile imobiliare ale companiilor pot fi reduse semnificativ, iar angajaţii pot beneficia de o flexibilitate mai mare şi un timp de navetă mai mic. Sănătatea şi siguranţa angajaţilor au fost în fruntea listei motivelor pentru care o companie doreşte o astfel de politică, urmată de îmbunătăţirea experienţei angajaţilor şi de atragerea şi păstrarea talentelor cheie.