Vaccinul dezvoltat în Rusia ar oferi o eficienţă de „peste 95%”: Cercetătorii din Moscova susţin că nu au găsit „niciun efect advers sever” în rândurile voluntarilor

Autor: Eduard Ivanovici 24.11.2020

Creatorii vaccinului anti-COVID-19 din Rusia au anunţat marţi o eficienţă de „peste 95%”, procent asemănător vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, potrivit Financial Times.

Institutul Gamaleya, condus de Moscova, a declarat că datele a circa 19.000 de voluntari indică faptul că eficienţa vaccinului este de 91,4% la 28 de zile după inoculare şi depăşeşte pragul de 95% după 42 de zile. Alexander Ginsburg, directorul institutului, se aşteptă ca „rata de eficienţă să fie chiar mai mare la trei săptămâni după a doua imunizare”.

Rusia efectuează aşa-zisa fază a treia a studiilor clinice în Moscova cu ajutorul a peste 40.000 de voluntari şi desfăşoară o serie similară de teste în Belarus, Venezuela, Emiratele Arabe Unite şi India. Cercetătorii susţin că nu au găsit „niciun efect advers sever” în rândurile voluntarilor.

Rusia este prima ţară care a anunţat un vaccin de combatere a coronavirusului în luna august. Atunci, preşedintele Vladimir Putin garantat eficienţa înainte să înceapă a treia etapă a testelor clinice.

În timp ce ţări precum Arabia Saudită, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Filipine, Mexic şi unele dintre fostele republici sovietice şi-au arătat interesul vis-a-vis de obţinerea vaccinului, unii experţi au criticat vehement autorităţile ruse pentru faptul că s-au grăbit să anunţe o soluţie la criza sanitară fără să urmeze paşi necesari într-o astfel de situaţie.

Ieri, ultimele rezultate ale gigantului farmaceutic AstraZeneca au oferit o eficienţă de 70% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă împreună cu Universitatea Oxford.

Vaccinul prezintă o eficienţă de 90% după ce participanţii au primit o doză întreagă la aproxiamtiv o lună de la prima inoculare, care constă într-o jumătate de doză.