ZF 15 minute cu un antreprenor. Victor Pateşan, Flying Fox: Pentru noi, 2020 a fost cel mai bun an, deşi am pierdut 40% din sezon, am avut peste 60 de evenimente

Autor: Miruna Diaconu 26.11.2020

Compania a fost înfiinţată la începutul anului 2018 şi deţine un spaţiu destinat evenimentelor mici, de până în 60 de persoane, situat în comuna Snagov.

Victor Pateşan, cofondator al Flying Fox, un spaţiu destinat evenimentelor, spune că în ciuda pandemiei care a lovit din plin industria ospitalităţii, pentru businessul pe care îl deţine 2020 a fost cel mai bun an de la înfiinţarea firmei. Deşi aproape 40% din sezonul de evenimente a fost pierdut din cauza pandemiei şi a restricţiilor impuse, din luna iulie şi până la începutul lunii octombrie la Flying Fox au fost organizate circa 60 de evenimente.

„Anul 2020 a fost cel mai bun an pentru noi, deşi am pierdut 40% din sezon şi am început mai târziu, la 1 iulie. Restricţiile impuse de autorităţi pentru spaţiile de evenimente erau de fapt mulate fix pe modelul nostru de business care înseamnă evenimente pe timpul zilei, de maximum 50-60 de persoane. Astfel, pentru noi nu a fost un efort foarte mare de a ne adapta. În schimb, a fost un efort de a ne adapta condiţiilor legate de igienă în 2020”, spune Victor Pateşan, cofondator al Flying Fox, în cadrul emisiunii ZF

15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Flying Fox este o companie ce a fost înfiinţată la începutul anului 2018 şi care deţine un spaţiu destinat evenimentelor mici de până în 60 de persoane, spaţiu situat în comuna Snagov. Victor Pateşan a renunţat la a face consultanţă în 2017, când a luat decizia de a-şi lua un an sabatic. Planurile s-au schimbat însă în momentul în care a hotărât să transforme o casă pe care o avea la Snagov într-o locaţie de evenimente.

„Aveam casa mamei mele la Snagov cu care nu ştiam ce să facem. Deja de câţiva ani consumam mulţi bani pe întreţinere şi reparaţii, ne gândisem chiar să o vindem. După câteva luni de an sabatic care nu au fost deloc aşa cum mi-am imaginat, am hotărât să încercăm să transformăm această casă într-o locaţie de evenimente”, spune Victor Pateşan.

În luna februarie a anului 2018, antreprenorul a început renovarea casei şi a hotărât ca până pe data de 1 mai, începutul sezonului de evenimente, să deschidă indiferent de stadiul lucrărilor, pentru a nu pierde din încasări.

„Am aplicat o teorie şi am hotărât să deschidem cu minimul necesar ca să putem să ne facem un minimum de experienţă, să vedem dacă funcţionează, dacă oaspeţii sunt dispuşi să vină până la Snagov ca să facă o petrecere de câteva ore”, adaugă antreprenorul.

Sezonul din acest an a fost mult mai scurt comparativ cu alţi ani, dar în ciuda acestui lucru Flying Fox a organizat circa 60 de evenimente. Modelul de business al companiei este concentrat pe evenimentele private de până la 60 de persoane, nefiind o locaţie deschisă pentru cei care doresc să vină pentru a servi masa.

Victor Pateşan spune că aproape tot ceea ce a câştigat anul acesta a reinvestit în locaţie în diverse modernizări.

“Foarte mulţi bani se duc în direcţii pe care clienţii nu le observă imediat. Vrem să facem câteva căi de acces mai uşoare, facem rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi avem de gând să mai facem un spaţiu acoperit astfel încât atunci când vremea este rea oamenii să aibă unde să stea în cele mai bune condiţii”, precizează antreprenorul.

Victor Pateşan adaugă că a s-a gândit să se extindă prin deschiderea unui noi locaţii de evenimente, dar este de părere că momentan businessul nu a ajuns la maturitate, astfel încât să se poată dezvolta.

“Abia anul acesta am început să gândim acest business ca o afacere, să avem un flux de lucru foarte clar, să avem obiective. Poate anul viitor să plănuim o expansiune cu un nou spaţiu, asta dacă reuşim să ne transformăm într-un business în adevăratul sens al cuvântului, dar momentan nu simţim că am atins maturitatea acestui business”, explică Victor Pateşan.

Antreprenorul precizează că într-un an normal, compania nu poate organiza mai mult de 90 de evenimente astfel încât să nu se aglomereze prea tare şi personalul să nu fie prea obosit.