Şedinţă euforică marţi la Bursa de la Bucureşti: tranzacţii de 20 de milioane de euro cu acţiuni şi avans de 1,7% pentru indicele BET. Acţiunile Sphera, raliu de 5,6% pe cel mai ridicat rulaj din ultimele cel puţin şase luni

Autor: Tibi Oprea 24.11.2020

Bursa de la Bucureşti a urcat în sesiunea de marţi cu 1,7%, respectiv a doua cea mai bună dinamică din ultimele cinci luni, în principal pe fondul aprecierii acţiunilor Sphera Group (plus 5,6%), Romgaz (plus 3,4%) şi Banca Transilvania (plus 2,80%), potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Acţiunile Sphera, administratorul KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, au avut cel mai mare avans din rândul emitenţilor din prima ligă bursieră. De altfel, exceptând tranzacţia specială prin care 1,2% din companie a schimbat proprietarii pentru 5,9 milioane de lei, Sphera a fost a cincea cea mai tranzacţionată acţiune din şedinţa de marţi, cu tranzacţii de 7,5 milioane de lei, respectiv cel mai ridicat rulaj din ultimele cel puţin şase luni.

La polul opus, acţiunile Conpet Ploieşti au scăzut cu 1,05%, cele ale Transgaz s-au depreciat cu 1,03%, iar titlurile Digi au avut o scădere de 0,92%.

Din rândul celor 17 emitenţi din prima ligă bursieră, patru au înregistrat scăderi, trei au rămas la acelaşi preţuri cu cele din sesiunea precedentă, în timp ce restul au figurat cu scăderi.

Rulajul total cu acţiuni s-a ridicat la 100 de milioane de lei (20,5 milioane de euro), cu 35,6 milioane de lei peste media acestui an şi în creştere cu 120% faă de şedinţa precedentă.

Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Banca Transilvania (21,6 milioane de lei), Romgaz (11,8 milioane de lei) şi OMV Petrom (11,8 milioane de lei), care au asigurat 45,2% din lichiditatea totală, arată calculele ZF.

Indicele principal BET înregistrează un avans de 9,6% în luna noiembrie (până la 24.11.2020), unul dintre cele mai ridicate din punct de vedere istoric pentru această lună. Pentru a recupera scăderea faţă de începutul anului, BET mai are de recuperat 6,5%.

Trendul pozitiv al bursei româneşti a fost împrumutat de pe bursele internaţionale, unde în Europa indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1,55%, indicele german DAX a crescut cu 1,3%, indicele francez CAC 40 a avut un avans de 1,2%, indicele italian FTSE MIB a avut plus 2%, iar indicele pan-european Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,9%.

În SUA, toţi indicii bursieri au deschis sesiunea de tranzacţionare în creştere, cu un plus de 1,6% pentru indicele Dow Jones, o creştere de 1,5% pentru indicele S&P şi un avans de 0,9% pentru indicele Nasdaq Composite.

Şi petrolul american WTI urca cu 4,4% la ora redactării acestei ştiri, la 44,9 dolari pe baril, în timp ce aurul, considerat activ de refugiu în perioade de criză, înregistra o scădere de 2%, la 1.800,9 dolari uncia.