Exporturile de servicii au trecut de 5,5 mld. euro în primele nouă luni din 2020, în scădere cu circa 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019

Autor: Ramona Cornea 25.11.2020

Structura comerţului de servicii pe categorii arată că cele mai mari ponderi în export le au serviciile de transport, alte servicii pentru afaceri şi serviciile IT&C.

România a exportat servicii în valoare totală de 5,5 mld. euro în primele nouă luni din 2020, în scădere cu aproape 21% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, conform datelor de la Banca Naţională a României.

În acelaşi timp, importurile de ser­vicii au scăzut cu aproape 30%  în pri­me­le nouă luni din 2020, până la 3,4 mld. eu­ro.  Prin urmare, excedentul co­mer­ţului exterior cu servicii a ajuns la 2,079 miliarde de euro, în creştere uşoară de la 2,077 miliarde de euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Exporturile şi importurile de servicii au început să crească cu un ritm mai accelerat în ultimii ani, fiind în linie cu evoluţia exporturilor de bunuri, dar sunt în continuare semnificativ mai mici.

Structura comerţului de servicii pe categorii arată că, în continuare, cele mai mari ponderi în export le au serviciile de transport (cu exporturi de 1,55 mld. euro în primele nouă luni din 2020), alte servicii pentru afaceri – servicii de cercetare-dezvoltare, juridice, contabile  sau de publicitate etc. (1,34 mld. euro), servicii IT&C (1,34 mil. euro), servicii de prelucrare a bunurilor (579 mil. euro) şi turism/călătorii (348 mil. euro).

Serviciile de transport au avut exporturi în valoare de 1,5 mld. euro, însă se vede efectul  restricţiilor de deplasare de anul acesta – în primele nouă ale anului 2019, exportul de servicii de transport era în valoare de 2,04 mld. euro. Astfel, în primele nouă luni ale anului acesta, exporturile de servicii  au scăzut cu peste 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

De altfel, sectorul transpor­turilor a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de restricţiile de circulaţie im­puse din cauza pandemiei de COVID-19.

Exporturile de servicii de tele­comunicaţii, informatice şi infor­maţionale este în top trei după valoarea din primele nouă luni din 2019, însă au suferit şi ele scăderi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv -3%.

Evoluţia de anul acesta a sectorului IT arată clar că este sectorul câştigător al pandemiei şi analiza exporturilor şi importurilor de servicii o confirmă. De altfel, exporturile de servicii IT&C s-au triplat între 2013 şi 2019, ajungând de la 0,5 mld. euro la peste 1,5 mld. euro, conform datelor de la Banca Naţională a României.

În septembrie 2020 erau circa 152.000 de angajaţi în sectorul de telecomunicaţii şi de IT din România, în creştere cu mai mult de 10.000 de persoane comparativ cu aceeaşi lună din 2019. În medie, fiecare programator are un aport anual de circa  40.000 de euro pe an în exporturile de servicii, având în vedere că salariul mediu în domeniul IT este de circa 2.000 de euro brut pe lună, la care se adaugă chiriile, programele de teambuilding sau de training pentru angajaţi, taxele plătite de companii şi profitul generat în România, sume care se facturează la extern.

O scădere dramatică se observă în valoarea exporturilor de servicii din turism/călătorii, o valoare care a scăzut de la 1,04 mld. euro în primele nouă luni din 2019 la 348 milioane de euro în aceeaşi perioadă a acestui an.