Primii cinci traderi de cereale deţin 4,4% din capacitatea de depozitare a cerealelor la nivel naţional. În ce zone deţin poziţii de forţă? Peste 10 milioane de tone de cereale româneşti au ajuns în perioada 7 ianuarie 2019 - 7 iulie 2020 în ţări din afara Uniunii Europene

Ziarul Financiar 25.11.2020

Cofco Internaţional România, Ameropa Grains, ADM România Trading, Cargill Agricultura şi CHS Agritrade România, primii cinci traderi de cereale de pe plan local după cifra de afaceri, au o capacitate totală de stocare a cerealelor de 1,17 milioane de tone, adică 4,4% din capacitatea naţională, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii.

Chinezii, elveţienii şi americanii sunt cei mai mari traderi şi exportatori de cereale din România, în frunte cu gigantul Cofco Internaţional România, care a trecut în 2019 de afaceri de 4 miliarde de lei, iar ei deţin şi unele dintre cele mai mari silozuri sau magazii pentru depozitarea cerealelor. Totuşi, de pe primul loc, Cofco are cea mai mică capacitate de stocare dintre ei, de numai 42.000 de tone.