25 de ani de sănătate. Proiectul medical Enayati Medical City din nordul Capitalei, o investiţie de 60 mil. euro, este pe ultima sută de metri până la deschidere. Wargha Enayati: „Deja primele echipe se vor instala în această săptămână în noul sediu, în ianuarie vom deschide“

Autor: Georgiana Mihalache 25.11.2020

♦ La 25 de ani de la deschiderea primului cabinet medical într-un apartament din Piaţa Unirii, medicul Wargha Enayati deschide porţile unui alt proiect – „oraşul medical“ Enayati ♦ Investiţia în proiectul greenfield din nordul Capitalei include şi un spital de recuperare care se va axa pe recuperare post COVID-19.

Proiectul Enayati Medical City, cea mai mare investiţie de la zero din ultimii ani în sectorul privat de sănătate, a intrat în linie dreaptă până la deschidere, care va fi în ianuarie 2021, timp în care primele echipe se vor instala în noul sediu.

După o investiţie de 60 mil. euro, începută efectiv în urmă cu cinci ani, când a căutat un teren potrivit pentru amplasarea noului centru privat, medicul Wargha Enayati spune despre proiectul oraşului me­dical că nu „visa că va deveni ceea ce este astăzi“.

„Ar fi fost iresponsabil din partea mea să am şi potenţial financiar şi know how-ul necesar şi să nu-l folosesc pentru a face bine. Sigur că în ultimii 10 ani m-am tot gândit ce pot să creez de la 0 şi întotdeuna când incepi ceva de la greenfield ca acest proiect, e un efort mult mai mare decât să creşti ceva existent“, a spus medicul Wargha Enayati.

El a vândut în trei etape reţeaua Regina Maria, pe care o construise din 1995, iar între negocierile cu fondurile de investiţii a încolţit ideea unui proiect medical diferit de ce există în prezent pe piaţă, axat pe grija pentru cei vârstnici şi pe recuperare.

„Trebuia să vin cu ceva care să fie şi mai inovator, mi-am dorit să semene cu orice spital din Statele Unite, din Turcia. Să nu mai tânjim după experienţele medicale de acolo“, mai adaugă Enayati.

Referitor la relaţia cu acţionariatul de acum al reţelei Regina Maria – cu fondul de investiţii Mid Europa Partners, care a preluat în 2015 operatorul medical, fondatorul companiei o caracterizează drept una „cordială“.

„Avem o relaţie bună, plină de respect, cordială. Nu pot să aştept mai mult de la foştii mei angajaţi care vor să se dezvolte mai departe. Cu toţi foştii mei angajaţi e o relaţie de adâncă prietenie şi respect. De altfel, în toţi aceşti ani după ieşirea mea din reţea, am continuat să dau consultaţii la policlinica Regina Maria de pe Brodina. Săptămâna aceasta, după 25 de ani de consultaţii, primul medic care a dat consultaţii, voi închide colaborarea mea în domeniul consultaţiilor cu clinica pe care am fondat-o. E un sentiment foarte ciudat, dar e momentul să las în spate nostalgiile şi să mă dedic proiectelor noi“, mai precizează Wargha Enayati.

Iar proiectul nou Enayati Medical City urmează să primească primii pacienţi din ianuarie 2021, fiind o investiţie de la zero a medicului cardiolog în colaborare cu italienii de la Monza.

Centrul medical este rezultatul a trei ani de căutări pentru o zonă potrivită în Bucureşti, nordul Capitalei fiind alegerea pentru investiţie. „Am evitat să ies din Bucureşti pentru dezavantaje logistice atât pentru medici, dar şi pentru pacienţi şi aparţinători. Şi mai ales pentru seniorii care vor locui în residenţial sau vor fi internaţi în spitalul de recuperare, pentru copiii lor, e important să fie în această zonă a Bucureştiului. Să fie aproape“, a explicat fondatorul proiectului medical.

Primele spaţii din centrul medical care vor fi deschise sunt laboratorul, centrul de fizioterapie şi recuperare, ambulatoriul cu 60 de cabinete, farmacia şi centrul rezidenţial pentru seniori.

„Deja primele echipe se vor instala în această săptămână în noul sediu, în ianuarie vom deschide. În februarie vom deschide şi spitalul de recuperare şi geriatrie. Important de ştiut este că vom axa o mare parte din activitatea spitalului de recuperare pe evaluare şi recuperare post COVID, pentru pacienţii care au nevoie de recuperare medicală după ce au trecut printr-o formă gravă a bolii“, a mai spus Enayati.  

El a precizat că nu se confruntă cu problema lipsei personalului medical pentru că experienţa sa în domeniul sanitar atrage încrederea oamenilor.

Principalele provocări din cei cinci ani de când a început construcţia proiectului medical au fost autorizaţiile, găsirea terenului, a băncii care să aibă încredere într-un astfel de proiect uriaş, dar şi criza COVID-19, lipsa muncitorilor. „Dar până la urmă pe toate le-am învins şi deschiderea e foarte aproape“, concluzionează Enayati.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Enayati Medical City