Florin Cîţu, ministrul de Finanţe: România a făcut o plată de 12 mil.euro către Comisia Europeană reprezentând avansul pentru vaccinul împotriva Covid19

Autor: Roxana Rosu 25.11.2020

România a  făcut o plată de 12 milioane euro către Comisia Europeană reprezentând avansul pentru vaccinul împotriva Covid19, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

În acelaşi timp, România va primi prima tranşă, de 3 miliarde euro, din împrumutul acordat de UE prin instrumentul SURE, pentru susţinerea a 9 mãsuri adoptate de guvern în contextul crizei generate de pandemia. 

În total, UE a aprobat un împrumut de cca. 4,1 mld. euro pentru România, la aceeaşi termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piaţã - cupon 0%.  Prima tranşă are maturitate de 14,5 ani.
 
”Banii sunt folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncã şi alte mãsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi/sau persoanele care desfãşoarã o activitate independentã, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã”, a mai spus Florin Cîţu pe pagina de Facebook.  
 
Comisia Europeană a lansat programul de solidaritate SURE în aprilie, cu o valoare de 100 de miliarde euro, cu scopul de a susţine statele membre în măsurile luate pentru a asigura venituri persoanelor fizice şi companiilor afectate de pandemie.
 
SURE sprijină financiar programele de şomaj parţial şi măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere şi de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaţilor sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfăşoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situaţie de urgenţă.