Atenţie unde vă parcaţi maşina: Legea privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar pe trotuare şi spaţii verzi a fost promulgată

Autor: Alexandru Nanu 28.11.2020

În data de 24 noiembrie 2020, preşedintele Klauss Iohanis a promulgat proiectul de lege care prevede dreptul autorităţilor de a ridica maşinile parcate neregulamentar pe trotuare şi spaţii verzi.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege care a devenit Legea 273/2020 mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, după intrarea în vigoare a proiectului  va fi introdusă în legislaţie obligaţia conducătorilor auto de a nu ocupa domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public.

În cazul nerespectării obligaţiei de a nu ocupa domeniul public cu vehicule în afara spaţiilor marcate expres de administratorul domeniului public, dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului.

Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore.

De asemenea, ridicarea vehiculului nu se dispune sau se întreruoe în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii/operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Pentru a intra în vigoare prezentul proiect mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.