UBS, cel mai mare administrator de averi din lume, dezvăluie cele patru sectoare „vedetă” apărute în zona tech, care vor atrage investiţii masive în următorul deceniu. Actualul CEO al UBS a fost şeful ING Bank România la începutul anilor 2000

Autor: Eduard Ivanovici 28.11.2020

UBS, cea mai puternică bancă din Elveţia şi cel mai mare administrator de averi din lume, a declarat în cadrul raportului „Year Ahead 2021” că fintech-urile, tehnologiile „verzi” şi 5G-ul vor atrage investiţii uriaşe în următorii 10 ani, pe măsură ce companiile consacrate din industria tech vor începe să îşi piardă din avânt, scrie Business Insider.

Fintech

Criza generată de coronavirus a alimentat tranziţia către plăţile mobile, contactless şi comerţul virtual, iar UBS crede că noile obiceiuri de cumpărare vor deveni permanente în viitorul apropiat. La începutul lui 2020, cash-ul şi cecurile reprezentau 39% din fluxurile de plăţi la nivel mondial, indicând faptul că fintech-urile încep că câştige din ce în ce mai mult teren.

„Credem că industria are potenţialul de a creşte de la 150 de miliarde de dolari în 2018 la 500 de miliarde până în 2050”, spune banca.

Healthcare

UBS a declarat că pandemia a crescut atenţia oamenilor asupra sectorului sănătăţii, dar a redus în acelaşi timp accesul la asistenţă medicală. În consecinţă, telemedicina va creşte semnificativ în următorul deceniu, banca sugerându-le investitorilor să caute acţiuni în rândul companiilor de diagnosticare avansată.

Greentech

De asemenea, investitorii ar trebui să găsească oportunităţi în energiile regenerabile, în condiţiile în care economiile majore ale planetei – precum Uniunea Europeană şi Japonia – s-au angajat în atingerea neutralităţii emisiilor de carbon până în 2030.

Astăzi, doar 8% din energia electrică la nivel global este generată prin intermediul soarelui şi vântului, însă numărul ar trebui să crească de patru ori în ideea ca ţările să îşi atingă obiectivele de mediu.

5G

După lansarea primelor iPhone-uri cu 5G, UBS se aşteaptă la un val masiv de interes de-a lungul unui număr cât mai mare de industrii, incluzând aici automatizarea în timp real, serviciile video, sistemele de interconectare ale ecosistemelor urbane şi noile generaţii de maşini electrice.