Bani europeni pentru „Antreprenor Acasă”: 55 de afaceri noi, fondate de români din diaspora, au creat 100 de locuri de muncă în România

Autor: Alina-Elena Vasiliu 25.11.2020

Aproape 370 de români din străinătate au urmat cursuri de antreprenoriat în ultimii trei ani prin programul „Antreprenor Acasă”, o iniţiativă a Asociaţiei Inceptus România din Cluj-Napoca, al cărei scop a fost să încurajeze spiritul antreprenorial al celor din diaspora şi să le dea un imbold pentru a pune bazele unor afaceri în România.

Cele mai bune 55 de planuri de afaceri în domenii non-agricole, din diverse regiuni ale ţării, au primit o finanţare de 148.400 de lei, împreună cu servicii personalizate de consiliere, consultanţă şi mentorat pentru dezvoltarea respectivelor afaceri. Prin acestea, antreprenorii din diaspora au creat peste 100 de locuri de muncă.

„În ultimii trei ani am avut ocazia să interacţionăm cu foarte mulţi români aflaţi în Diaspora. Indiferent de statutul social, de situaţia financiară sau de durata perioadei de când aceştia se află în străinătate, aproape toţi iau în calcul să se reîntoarcă la un moment dat. Au nevoie doar de un imbold. «Antreprenor Acasă» a fost acel imbold pentru ei. Să sperăm că programul Diaspora StartUp va avea o nouă ediţie, pentru că a fost primul program destinat românilor din diaspora, cu un impact foarte mare”, spune Andrei Pop, managerul proiectului „Antreprenor Acasă”.