România celor trei viteze. Un bucureştean are 10.200 de euro pe an pentru cheltuieli, faţă de 3.400 de euro un locuitor din Vaslui. Capitala se apropie de media UE, restul României e departe

Autor: Cristina Roşca 26.11.2020

♦ Diferenţa de putere de cumpărare dintre Bucureşti şi Vaslui arată de fapt că există mai multe Românii într-una singură ♦ În afară de Capitală mai sunt doar trei judeţe – Timiş, Cluj şi Ilfov - a căror putere de cumpărare depăşeşte 50% din media UE ♦ În medie, la nivel naţional, un român are doar 5.611 euro pe an pentru cheltuieli, ceea ce reprezintă circa 60% din media europeană, iar cifrele sunt oricum trase în sus de Bucureşti.

Un bucureştean îşi permite să cheltuie în medie într-un an aproape 10.200 de euro, echivalentul a 850 de euro pe lună, arată calculele ZF pe baza datelor companiei de cercetare de piaţă GfK. Capitala este de departe cel mai dezvoltat punct de pe harta României, apropiindu-se constant de media europeană datorită investiţiilor şi a dezvoltării de locuri de muncă bine plătite.

Situaţia în provincie e însă cu totul alta, mai exact există diferenţe considerabile de la un judeţ la altul. Datele arată că doar în opt judeţe din ţară (inclusiv Bucureştiul) suma medie ce poate fi cheltuită sare de 6.000 de euro pe an, adică de 500 de euro pe lună de persoană. Este vorba, bineînţeles, de cele mai dezvoltate judeţe ale ţării, cele care au reuşit să atragă cele mai multe investiţii.