România de calitate, un proiect ZF & Isopan: Bogdan Irsik, Wincon: Vrem să eliminăm cât de mult posibil manopera din şantier, să prefabricăm cât putem de mult

Autor: Alina-Elena Vasiliu 26.11.2020

Wincon a avut în 2019 o cifră de afaceri de 276 de milioane de lei, mai mult decât triplu faţă de anul precedent.

Aducerea tehnologiei mai aproape de şantiere şi de muncitorii din construcţii este nu doar o metodă pentru a face faţă lipsei forţei de muncă, ci şi un mod de a eficientiza procesul de derulare a lucrărilor, este de părere Bogdan Irsik, unul dintre acţionarii companiei de construcţii Wincon din Cluj-Napoca.

„Orice utilaj achiziţionat are ca scop reducerea manoperei necesare pe şan­tier. Noi am investit deja, de câţiva ani, în două fabrici de prefabricate din be­ton armat preten­sio­nat – una în Cluj şi alta în Bucu­reşti. Vrem să eliminăm cât de mult posibil manopera din şantier, să prefabricăm cât putem de mult, crescând calitatea lucrărilor şi reducând timpul de execuţie şi manopera necesară, iar în final reducând chiar şi costurile“, spune Bogdan Irsik.

El adaugă, de asemenea, că, în zilele noastre, inovarea nu este un moft, ci o necesitate, iar acest lucru este valabil nu doar în construcţii, ci în toate industriile.

„Domeniul construcţiilor este unul dintre domeniile cu un grad de inerţie extrem de ridicat. Dacă stăm să ne gândim bine, constatăm că betonul se produce cam la fel cum se producea şi acum două mii de ani, tot din ciment, nisip şi apă. Au mai apărut ceva chimicale în plus şi nişte malaxoare mai performante, dar în esenţă tehnologia este aceeaşi. Tehnologia se poate integra totuşi în modul în care comunicăm, în uneltele şi utilajele cu care lucrăm şi în echipamentele care dotează clădirile pe care le construim.“

De pildă, proiectul unei clădiri nu se mai face astăzi în varianta clasică, pe planşetă, fiind alese, cel mai adesea, variantele de proiectare în BIM (Buil­ding Information Modelling), CAD (Computer-aided Design) sau chiar realitate augmentată.

În ceea ce priveşte sustenabilitatea aplicată clădirilor, Bogdan Irsik spune că o clădire sustenabilă nu trebuie confundată cu o clădire „verde“, pentru că a fi sustenabil înseamnă mai mult decât a fi prietenos cu me­diul înconjurător.

„E o balanţă complexă între trei vectori: planeta, oamenii şi profitul. Întrebarea care se pune este: cum putem să construim cu gândul la viitorul planetei, la sănătatea oame­nilor care trăiesc sau folosesc construc­ţiile noastre, dar şi la viitorul afacerii noastre în ansamblu?“

O clădire suste­na­bilă, crede antre­pre­norul, este o clă­dire „corectă“ din punct de ve­de­re ecologic, care util­i­zează efi­cient re­sur­sele na­turale, care încor­porează materiale reciclabile şi soluţii de energie regenerabilă, care se încadrează minim invaziv cu mediul înconjurător.

„Orice dezvoltare imobiliară corectă, fie ea rezidenţială, comercială sau industrială, are în centrul atenţiei comunitatea locală. Cred că este o balanţă între ce oferă o construcţie şi ce oferă comunitatea.“

Piaţa construcţiilor cere clădiri „verzi“ în toate domeniile sale, de la clădiri rezidenţiale la clădiri de birouri şi centre comerciale, chiar şi fabrici sau centre logistice.

„În ultimii doi ani, nu cred că am făcut vreo clădire care să nu fie certificată BREEAM sau LEED“, adaugă Bogdan Irsik.

El deţine 90% din Wincon, restul de 10% aparţinându-i lui Werner Irsik. Wincon a avut în 2019 o cifră de afaceri de 276 de milioane de lei, mai mult decât triplu faţă de anul precedent, potrivit datelor de pe platforma Confidas.ro. Profitul companiei a fost de 17,4 milioane, iar numărul mediu de angajaţi s-a situat la 148. Wincon a fost fondată în 2007, pe când Bogdan Irsik avea 29 de ani.

În portfoliul Wincon se regăsesc proiecte de construcţii sau de proiectare precum Ramada Hotel din Sibiu (lucrări de structură), fabrica Marquardt din Sibiu (antreprenoriat general), Mitsubishi Heavy Industries (Wloclawek, Polonia – design structură metallică), MMM Auto Parts din Turda (judeţul Cluj – design clădire şi antreprenoriat general) sau Eaton (în Buşag, Maramureş – antreprenoriat general), potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul companiei.