România a terminat conducta BRUA pe relaţia cu Ungaria, dar nu are ce gaze să transporte pentru că din Bulgaria şi Grecia nu vine nimic. Ion Sterian, CEO Transgaz: Consumul de gaze al României va creşte cu 8 mld. de metri cubi de gaz anual

Autor: Răzvan Botea 26.11.2020

Transgaz a finalizat partea de conductă din BRUA care leagă România de Ungaria şi conducta este funcţională pe relaţia cu Ungaria, însă nu transportă gaze pentru că reţeaua nu este conectată cu Bulgaria şi Grecia, a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz, transportatorul naţional de gaze, companie de stat din subordinea Secretariatului General al Guvernului.

„Cel puţin 200.000 de metri cubi pe oră vor fi asiguraţi, BRUA este funcţională, iar pe relaţia cu Ungaria este funcţională de o lună, să asigure capacitatea de 1,75 mld. metri cubi (pe an - n. red.)”, a spus Ion Sterian, în cadrul unei conferinţe online a think-thankului românesc Energy Policy Group.

El a menţionat că nu au fost înregistrate progrese pe partea de interconectare a reţelei cu Grecia şi Bulgaria şi s-a lovit de lipsa de răspuns a omologilor săi bulgari şi greci.