Mihai Moraru, 38 de ani, omul care are pe mână 6,7 mld. euro, bani europeni pentru investiţii rurale: România are nevoie de ferme de familie şi de asocierea producătorilor de materie primă pentru a avea la raft produse care au gust şi sunt curate

Autor: Florentina Niţu 26.11.2020

Mihai Moraru (38 ani), inginer diplomat, cu un master de management în agroturism şi alimentaţie publică şi directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din iunie 2020, spune că obiectivul său pe termen mediu este maximizarea plăţilor până la un grad de absorbţie de mimimum 90% pentru următorii trei ani.

„În noul PNS avem 6,7 miliarde de euro bani nerambursabili, la care se va adăuga suma de 750 de milioane de euro pentru spaţii de colectare, procesare şi depozitare, un lucru vital pentru viitorul agriculturii româneşti. Asta ne lipseşte, o capacitate de stocare pe termen lung, pentru a păstra produsele de bază în România. Avem lacune, ca stat, ca mediu privat, care ne restrâng. Aş vrea să reducem importurile şi prefer să dau 0,5-1 lei în plus pe un produs autohton, care are gust şi este curat”, afirmă Mihai Moraru. El consideră că dezvoltarea fermelor de familie sau asocierea producătorilor de materie prime, cumpărarea şi vânzarea inputurilor într-un mod asociativ, poate aduce multe beneficii românilor şi contribuie la reducerea balanţei deficitare a produselor agroalimentare.

În luna septembrie a acestui an, în România erau 390.000 de afaceri de tip PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere individuală) şi IF (întreprindere familială), în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când erau 377.000, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.