Nicu Marcu, preşedinte ASF: Digitalizarea impune adaptarea modelelor de supraveghere pentru prevenirea vulnerabilităţilor

Autor: Cristina Bellu 26.11.2020

Digitalizarea va schimba obiceiurile de interacţiune şi va aduce noi provocări în materia gestionării riscurilor, lucru care impune adaptarea modelelor de supraveghere pentru prevenirea vulnerabilităţilor, consideră Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

”Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine inovaţiile tehnologice în domeniul financiar non-bancar. Digitalizarea va schimba obiceiurile de interacţiune şi va aduce cu sine şi noi provocări în materia gestionării riscurilor. De aceea, va trebui să ne adaptăm din mers modelele de supraveghere şi de control pentru a fi cu un pas înainte şi pentru a preveni potenţiale vulnerabilităţi”, spune Nicu Marcu.

Recent, Comisia Europeană a propus, în premieră, o nouă legislaţie privind cripto-activele - o reprezentare digitală a valorilor sau drepturilor care pot fi stocate şi tranzacţionate electronic, prin care se urmăreşte a se oferi claritate juridică şi certitudine emitenţilor şi furnizorilor de cripto-active, contribuind astfel la valorificarea oportunităţilor şi reducerea riscurilor în acest nou domeniu.

Totodată, CE a propus un regim pilot pentru infrastructurile pieţei care doresc să încerce să tranzacţioneze şi să deconteze tranzacţii cu instrumente financiare sub formă de cripto-active.

“Regimul pilot reprezintă o aşa-numită abordare sandbox sau mediu controlat, care permite derogări temporare de la normele existente, astfel încât autorităţile de reglementare să câştige experienţă cu privire la utilizarea tehnologiei registrelor distribuite în infrastructurile pieţei, asigurându-se în acelaşi timp că pot face faţă riscurilor pentru protecţia investitorilor, integritatea pieţei şi stabilitatea financiară”, explică preşedintele ASF.

O altă propunere legislativă majoră o reprezintă cea privind rezilienţa operaţională digitală (DORA) al cărei scop este de a atenua atacurile cibernetice şi de a îmbunătăţi supravegherea serviciilor externalizate.

“Companiile de tehnologie devin din ce în ce mai importante în domeniul finanţelor, atât ca furnizori de IT pentru firmele financiare, cât şi ca furnizori de servicii financiare. Prin legislaţia propusă se are în vedere ca entităţile să se asigure că pot rezista la o multitudine de perturbări şi ameninţări legate de tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor”, concluzionează Nicu Marcu.