Ministrul finanţelor vrea să participe la şedinţele de politică monetară ale BNR

Autor: Roxana Rosu 27.11.2020

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, a declarat ieri că vrea să meargă la şedinţele de politică mo­ne­tară ale BNR pentru a prezenta punctul de vedere al Finanţelor. El a cerut BNR reducerea dobânzii şi o pre­zenţă mai mare pe piaţa secundară a titlurilor de stat, dar guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu l-a ignorat.

Ministrul finanţelor poate participa la şe­dinţele de politică monetară ale Consiliului de Administraţie ale Băncii Naţionale ca observator, dar nu are drept de vot. Prezenţa ministrului poate fi interpretată şi pozitiv şi negativ.

În urmă cu doi ani, Ionuţ Mişa, ministrul de atunci al finanţelor, a vrut să participe la o şedinţă pe politică monetară, dar ceea ce a reuşit a fost doar să aibă o discuţie în afara şedinţei cu con­ducerea BNR.

Acum trei săptămâni, Florin Cîţu a declarat că BNR ar avea spaţiu pentru o nouă reducere a dobânzii de referinţă şi că ar putea participa mai mult pe piaţa secundară a titlurilor de stat prin achiziţii, pentru a duce dobânzile mai jos.

„Dobânda de politică monetară este încă sus. România are încă spaţiu să ajungă la zero sau chiar negativ“, a spus Cîţu la finele lunii octombrie.

BNR nu a redus dobânda de politică mone­ta­ră la cea mai recentă şedinţă, din 12 noiembrie, rata-cheie fiind acum la minimul istoric 1,5% şi nu a făcut nicio menţiune legată de o prezenţă mai activă pe piaţa secundară a titlurilor de stat. Singura măsură luată atunci a fost reducerea ratei rezervei minime obligatorii la valută, de la 6% la 5%.

În acest an, BNR a redus de trei ori dobânda de politică monetară, de la 2,5% la 2%, când a început criza coronavirusului, şi apoi la 1,75% şi 1,5%.

În martie, BNR a intrat pe piaţa secundară a ti­tlu­rilor de stat, prin achiziţii, reuşind să coboare ran­damentul de tranzacţionare de la 6,2% la sub 4%.

Ministerul Finanţelor are nevoie de dobânzi mai mici pe piaţa secundară, astfel încât să se poată împrumuta mai ieftin pe piaţa primară a titlurilor de stat.