Mihaela Cojocaru, Direcţia de Reglementare şi Autorizare, ASF: Până acum cinci brokeri de asigurare au depus solicitare pentru a deveni şi creatori de produse de asigurări. „Sperăm ca în anii care vor urma să avem mai multe solicitări de acest fel“

Autor: Mircea Nica 30.11.2020

Un număr de cinci societăţi de brokeraj în asi­gu­rări au depus solicitare pentru a putea crea pro­duse de asigurări, a spus Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în cadrul unei videoconferinţe. Primii doi brokeri care au făcut pasul acesta sunt Safety Broker şi Marsh Broker, liderii pieţei de brokeraj.

„Până acum doar 5 brokeri au depus solicitare pen­tru a deveni creatori de produse, un broker în cursul anului trecut şi patru în cursul anului acesta. Trebuie să avem în vedere că auto­ri­zarea pentru a deveni creator de produse im­pli­că două etape. Prima etapă este avizul propriu-zis în care bro­kerul îşi expune intenţia şi depinde câ­teva docu­men­te prin care face dovada că de­ţine cunoş­tin­ţe­le necesare şi logistica pentru a face acest lucru, ur­mând ca în momentul în care a creat produsul res­pec­tiv şi după ce a găsit un asi­gurător dispus să pre­ia riscul sau riscurile res­pec­tive, să revină la Au­to­ritate într-o a doua eta­pă cu detalii privind pro­dusul respectiv, cola­bo­rarea cu asigurătorul şi obţine autorizarea“, a explicat Mihaela Cojocaru.