Moneda digitală Libra a Facebook va fi lansată anul viitor, dar într-un format limitat

Autor: Catalina Apostoiu 29.11.2020

Mult aşteptata, sau mult temuta moneda digitală a Facebook, Libra, este pregătită de lansare nu mai târziu de luna ianuarie, însă într-un format mai limitat, scrie Financial Times, care citează surse implicate în această iniţiativă. Facebook ia astfel faţa mai multor guverne şi instituţii pan-na­ţionale care iau în considerare crearea de monede digitale. Dintre toate, China experimentează cu un astfel de instru­ment de plată, dar la un nivel restrâns. Spre deosebire de planul din aprilie, Facebook are acum în vedere lansarea unei singure monede, ancorate de dolar.

Libra Association anunţase în aprilie că intenţionează să lanseze versiuni digitale ale mai multor monede, după ce autorităţile de reglementare îşi exprimaseră temerile privitoare la planul iniţial al asociaţiei de a crea o singură monedă digitală bazată pe un coş de monede.

Acum, asociaţia va lansa o singură monedă bazată pe dolar, potrivit uneia dintre sursele citate. Celelalte monede vor fi lansate mai târziu, a adăugat aceasta.

Data exactă de lansare a Libra va depinde de momentul în care proiectul va primi aprobarea de a opera ca serviciu de plăţi de la autoritatea de supraveghere financiară din Elveţia, însă acest moment ar putea fi chiar în luna ianuarie, susţin sursele. Finma nu a dorit să comenteze cu privire la cererea Libra, iniţiată în mai.

Restrângerea proiectului Libra vine după ce acesta a fost întâmpinat cu scepticism de autorităţile din întreaga lume, care au avertizat că moneda ar putea ameninţa stabilitatea monetară şi facilita spălarea de bani.

Deşi noua viziune ar putea tempera temerile autorităţilor, criticii se plâng că o mişcare către o monedă digitală bazată pe o singură monedă ar putea veni cu costuri adiţionale pentru cei care vor căuta să schimbe monede, fiind subminată astfel ambiţia de a permite o incluziune financiară sporită.

Iniţial lansată de executivi Facebook, Libra a suferit o naştere dificilă când mai mulţi dintre membrii săi fondatori s-au retras la sfârşitul anului 2019 şi începutul acestui an, distanţându-se de proiectul controversat.

De când Facebook şi-a anunţat anul trecut intenţia de a introduce o criptomonedă numită Libra, subiectul monedelor digitale lansate de bănci centrale (CBDC) a devenit din ce în ce mai intens discutat în rândul marilor instituţii.

La începutul acestui an, băncile centrale din Marea Britanie, Japonia, zona euro, Suedia şi Elveţia s-au aliat cu Banca Reglementelor Internaţionale pentru a evalua potenţiale cazuri de utilizare a unor astfel de monede.

China se grăbeşte la rândul său să-şi emită propria monedă digitală. Între timp, fostul preşedinte al Commodity Futures Trading Commission din SUA, J. Christopher Giancarlo, şi-a anunţat recent intenţia de a promova o versiune digitală a dolarului.

În Davos, Forumul Economic Mondial şi-a lansat primul ghid privind monedele digitale pentru bănci centrale. Şi banca centrală a Australiei a dezvăluit recent că studiază utilizarea unei monede digitale de bancă centrală într-un sistem de plăţi wholesale bazat pe reţeaua Ethereum.

Şefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, declara recent că are o „presimţire“ că banca va lansa în câţiva ani o monedă digitală. Un raport al băncii indică faptul că e mai bine să fii primul când vine vorba de lansarea de monede virtuale.