România de calitate, un proiect ZF & Isopan: Corneliu Creţu, Concret Construct: Ajutăm comunităţile locale să se dezvolte prin angajarea forţei de muncă locale şi prin achiziţia de materiale de construcţii din zonă

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.11.2020

Cu afaceri de 181 mil. lei în 2019, Concret Construct se menţine pe primul loc în rândul companiilor de construcţii din judeţul Suceava.

Companiile din domeniul proiectării, dar şi ceilalţi „actori“ implicaţi în procesul de realizare a unei lucrări de construcţii caută tot mai frecvent variante pentru a eficientiza proce­sele, într-o perioadă în care se doreşte finalizarea cât se poate de rapidă a oricărui proiect.

„Firmele de proiectare şi beneficiarii solicită din ce în ce mai des soluţii inovative pentru optimizarea timpilor de lucru şi a costurilor, dar care să aducă şi confort. Astfel, tehnologia se poate integra în domeniul construcţiilor, prin perfor­manţe care să micşoreze timpii de lucru, necesarul de forţă de lucru şi, implicit, costurile“, spune Corneliu Creţu, director general şi acţionar al companiei Concret Construct din Suceava.

Constructorul a implementat deja mai multe măsuri menite să eficientizeze propriile fluxuri de lucru şi pro­duc­ţia, însă, spune Corneliu Creţu, aces­tea nu pot suplini forţa de muncă lipsă cu care se confruntă compania în acest moment. To­tuşi, firma încearcă să contr­ibuie la dezvoltarea locală, optând frecvent pentru materiale şi personal din zona în care îşi desfăşoară activitatea.

„Companiile din construcţii ajută comunităţile locale să se dezvolte prin angajarea forţei de muncă locale, prin achiziţia de materiale de construcţii din zonă şi de la companiile din zonă, dar şi prin taxele şi impozitele plătite către admi­nistraţiile publice locale“, mai spune Corneliu Creţu.

Tot pentru dezvoltare şi pentru a susţine ideea unei Românii de calitate, firmele de construcţii precum Concret Construct văd ca fiind importantă protejarea mediului înconjurător şi, din acest motiv, în execuţia lucrărilor, au implementat proceduri de lucru cu acest scop, dar şi materiale ecologice.

„Clădirile sustenabile, clădirile viitorului sunt, din punctul nostru de vedere, clădiri eficiente energetic, executate în cât mai mare măsură cu materiale ecologice, nepoluante, reciclate, care să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător. Investitorii şi constructorii se străduiesc să implementeze aceste criterii, deci în viitor majoritatea noilor construcţii vor fi sustenabile.“

Corneliu Creţu mai menţionează că, în România, sustenabilitatea în construcţii constă în implementarea acoperişurilor şi a pereţilor „verzi“, în execuţia unor clădiri eficiente energetic şi în modernizarea clădirilor existente, astfel încât impactul acestora asupra mediului să fie minim.

Compania de construcţii Concret Construct din Suceava, deţinută de trei acţionari români, şi-a redus cifra de afaceri în 2019 cu 25%, ajungând astfel la 181 de milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Chiar şi aşa, Concret Construct se menţine pe primul loc în rândul companiilor de construcţii din judeţul Suceava, arată datele de la Registrul Comerţului. Profitul Concret Construct a urcat în 2019, la 4,1 mi­lioane de lei, iar numărul mediu de angajaţi s-a menţinut constant, la aproximativ 280.

Concret Construct AG are un obiect de activitate care constă, în principal, în executarea lucrărilor de construcţii de orice tip – construcţii noi, reparaţii şi reabilitări, extinderi şi modernizări ale unor construcţii deja existente, inclusiv instalaţiile aferente. Beneficiarii pot fi în egală măsură instituţii de stat şi investitori privaţi, potrivit unei prezentări a companiei. În business sunt integrate o carieră de piatră în judeţul Suceava şi trei puncte de lucru – unu în Bucureşti şi două în judeţul Suceava.

Concret Construct este deţinută în proporţii egale de Mihai Corneliu Creţu, Mihail Laurenţiu Grîul şi Gheorghiţă Sandu, potrivit datelor de pe platforma de analiză a companiilor Confidas.ro.

Concret Construct a lucrat la realizarea mai multor ansambluri rezidenţiale, a unor cămine culturale realizate din fonduri publice, fabrici şi magazine tip supermarket şi hipermarket ale unor retaileri străini prezenţi pe piaţa locală. Compania a mai construit şi staţii de distribuţie de carburanţi, potrivit informaţiilor de pe site-ul constructorului. Concret Construct a fost înfiinţată în 2007.

În apropierea sediului din Gura Humorului, Concret Construct AG a cumpărat o hală cu un teren aferent de 5.000 de metri pătraţi, iar în 2014 a achiziţionat o staţie de asfalt de unde se aprovizionează cu materiale necesare la construcţii. Compania mai deţine o bază de producţie şi în localitatea Mălini, tot din Suceava.