Noua ordine mondială: Uniunea Europeană îi propune lui Biden să facă o alianţă comună pentru a face faţă provocărilor Chinei

Autor: Dorin Oancea 30.11.2020

UE va cere SUA să profite de ocazia de a stabili o nouă alianţă globală, pentru a îngropa tensiunile din era Trump şi pentru a face faţă „provocării strategice” ridicate de China, relatează Financial Times.

Un proiect de plan al UE pentru revitalizarea parteneriatului transatlantic, văzut de Financial Times, propune o nouă cooperare în toate domeniile, de la reglementarea digitală şi abordarea pandemiei Covid-19 până la combaterea defrişărilor.

Documentul, pregătit de Comisia Europeană, are 11 pagini de propuneri de politici, intitulat „o nouă agendă UE-SUA pentru schimbări globale”, inclusiv un apel pentru ca UE şi SUA să elimine un număr de tensiuni transatlantice, cum ar fi tendinţa europenilor de a impune impozite mai mari giganţilot tehnologici americani.

Textul propune ca UE şi SUA să-şi unească forţele pentru a modela mediul de reglementare digital, inclusiv prin adoptarea unor abordări comune pentru aplicarea prevederilor antitrust şi protecţia datelor, cooperând în materie de investiţii străine sensibile şi lucrând împreună pentru a combate ameninţările, cum ar fi ciber-hackingul.

Alte părţi ale lucrării solicită cooperare pentru dezvoltarea şi diseminarea vaccinurilor Covid-19 şi demersuri pentru reformarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Lucrarea, produsă în comun de Comisie şi de înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, este aşteptată să fie supusă aprobării liderilor europeni la o reuniune din 10-11 decembrie, ceea ce sugerează un summit UE-SUA în prima jumătate a anului 2021 ca moment pentru lansarea noii agende.

Una dintre frustrările acute ale Bruxellesului în timpul preşedinţiei Trump a fost reticenţa administraţiei SUA de a-şi coordona răspunsurile faţă de China, Casa Albă optând pentru impunerea de măsuri comerciale unilaterale nu numai împotriva Beijingului, ci şi a UE.

Unele dintre propunerile din lucrare ar necesita o schimbare clară a politicii SUA. Bruxelles, de exemplu, solicită un efort comun pentru restabilirea deplină a sistemului de soluţionare a litigiilor al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, lucru care ar impune Washingtonului să înceteze blocarea numirilor.