În luptă cu criza economică: Italia a dat undă verde celui de al patrulea pachet de stimulente economice, în valoare de 8 mld. euro

Autor: Dorin Oancea 30.11.2020

Guvernul Italiei a aprobat un al patrulea pachet de stimulente pentru a sprijini companiile afectate de ultimele restricţii menite să stopeze răspândirea coronavirusului, relatează Bloomberg.

Pachetul este în valoare de 8 miliarde de euro (9,6 miliarde de dolari), potrivit unui comunicat publicat luni. Printre măsuri se nmără amânări la plata taxelor pentru companii şi extinde distribuirea de numerar pentru lucrătorii din turism şi arte, care au fost grav afectaţi de pandemie.

A treia cea mai mare economie a zonei euro s-a străduit să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei. Având una dintre cele mai grele poveri ale datoriilor din lume, Italia s-a bazat pe sprijinul excepţional al Băncii Centrale Europene pentru a ieşi pe pieţele de obligaţiuni.

Parlamentul italian a susţinut luna aceasta cererea guvernului de a creşte deficitul bugetar al naţiunii cu 8 miliarde de euro pentru a finanţa măsurile suplimentare de ajutor.

Bloomberg Economics estimează că economia italiană se va micşora cu 1,8% în ultimele trei luni ale anului, dacă restricţiile actuale nu se modifică, mai puţin decât scăderea de 13% înregistrată în al doilea trimestru.

Primul ministru Giuseppe Conte a aprobat stimulnte de 100 de miliarde de euro pentru a oferi sprijin în timpul primului val de pandemie din primăvară. Orice cheltuială suplimentară trimite nivelul datoriei destat la peste 160% din PIB până la sfârşitul anului.