Brexitul aruncă City-ul, celebrul centru financiar al Londrei, la câini

Autor: Bogdan Cojocaru 30.11.2020

Epoca de aur a centrului financiar de la Londra, unul dintre cele mai mari din lume, a început cu o explozie creatoare şi se încheie cu scâncete, scrie Bloomberg. Temerile că puterea financiară globală născută din dereglementările din 1986 gândite de Margaret Thatcher - cunoscute sub numele de Big Bang - se va disipa treptat s-au adâncit odată cu o serie de anunţuri recente despre unele afaceri care se mută în Uniunea Europeană. Marea Britanie intră în ultima lună a perioadei de tranziţie până la retragerea definitivă din UE fără a exista la orizont perspectiva încheierii unui acord pentru  servicii financiare.

Cea mai recentă schimbare a venit luni, la 8 dimineaţa, când Turquoise Europe, platforma de tranzacţionare a acţiunilor a London Stock Exchange Group, şi-a început activitatea la Amsterdam. Platforma se alătură altor spaţii de tranzacţionare, cum ar fi Cboe Europe şi Aquis Exchange, care îşi mută activităţile în Europa continentală ca parte a pregătirilor lor pentru un Brexit fără acord, un contrast cu sfârşitul anilor 1980, când Londra a început să devină cel mai bun loc pentru tranzacţionarea acţiunilor.

„City-ul londonez a fost aruncat la câini“, spune Alasdair Haynes, director executiv la Aquis, care a adăugat că Marea Britanie ar putea pierde şi mai mult din serviciile de tranzacţionare de acţiuni în cazul în care administratorii de active giganţi precum BlackRock din SUA se decid să facă afaceri la Paris şi Amsterdam. Săptămâna trecută, Goldman Sachs a anunţat că a solicitat autorităţilor de reglementare franceze permisiunea de a-şi deschide platforma de trading de acţiuni SIGMA X Europe la Paris pe 4 ianuarie.