Angajaţii din HoReCa, salarii la jumătate faţă de media pe economie: în septembrie 2020, un angajat dintr-un hotel sau restaurant câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 1.750 de lei

Autor: Ramona Cornea 01.12.2020

În septembrie 2020, un angajat dintr-un hotel sau restaurant câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 1.750 de lei, în scădere cu 4% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

Angajaţii din industria locală de turism, adică cei care lucrează în hoteluri şi restaurante, au printre cele mici salarii din economie. Salariile angajaţilor din această industrie au avut şi mai mult de suferit anul acesta, având în vedere că hotelurile şi restaurantele au fost printre cele mai lovite de pandemia de COVID-19. Astfel, în septembrie 2020, un angajat dintr-un hotel sau un restaurant câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 1.750 de lei, în scădere cu mai mult de 4% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, con­form datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Salariul mediu net a fost de 3.321 de lei în septembrie 2020, ceea ce înseamnă că salariile din hoteluri şi restaurante reprezintă doar 52% din media pe economie.

În ultimii ani de dinaintea pandemiei salariile din hoteluri şi restaurante au crescut uşor, dar constant.